Városlista
2022. július 4, hétfő - Ulrik

Hírek

2022. Április 18. 10:00, hétfő | Helyi
Forrás: Csornai Múzeum

Időszaki kiállítás nyílik a csornai zsidóságról Csornai Múzeumban

Időszaki kiállítás nyílik a csornai zsidóságról Csornai Múzeumban

Rézkarcsorozat a zsidó ünnepekről.

A Csornai Múzeum kiállításépítés miatt szerdán (április 20-án) kisebb technikai zárást tart, a kiállításokat 14.00 órakor zárják.

Április 22-én 17.00 órakor tartják az"Élet - A csornai zsidóság története"című új időszaki kiállítás ünnepélyes megnyitóját. A megnyitó napján a múzeum 16.00 órától várja a vendégeket.

A megnyitónSzalayné Galambosi Tímea múzeum igazgató köszöntője után Ligeti László, a Mosoni Zsidó Hitközség világi elnöke és Aszt Ágnes régész-muzeológus, a kiállítás forgatókönyvének összeállítója mutatják be a tárlatot, amely 2022. július 31-ig látogatható.

A kiállítás két nagyobb egységből tevődik össze: a Mosoni Zsidó Hitközség segítségével bemutatják Kass János "Zsidó Ünnepek" rézkarcsorozatát, illetve ehhez kapcsolódóan az egykori Csornai Zsidó Hitközség emlékeit, a mindennapokat, a történelmüket. A kiállítást a tragikus 1944/45 zárja, ám ennek ellenére az élet folytatásának reményét jelenítik meg, a túlélők gyermekeinek segítségével - akik ugyan már régóta nem Csornán élnek, ám továbbra is idetartozónak érzik és vallják magukat.

A kiállításhoz múzeumpedagógiai foglalkozás kapcsolódik, amelyre e-mail-en muzeum.csornai@gmail.com vagy telefonon (96/261-527) lehet jelentkezni. Javasolt korhatár általános iskola 3. osztálytól. A múzeumpedagógiai foglakozások a célcsoport korától, felkészültségétől függően hangsúlyosan a zsidó ünnepkör bemutatására épülnek. Kass János rézkarcsorozatán és a zsidó szakrális tárgyakon keresztül szemlélti ennek a színes és összetartó vallási közösségnek a mindennapjait és ünnepeit. Kifejezetten ajánlják a tárlatot hittan-, történelem- és osztályfőnöki tanórák kiegészítéseként.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 04. 13:00, hétfő | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2022. Július 04. 09:00, hétfő | Helyi

Véradások a Rábaközben

Egyetlen véradással három beteg emberen segíthet.

2022. Július 03. 09:44, vasárnap | Helyi

Ivóvízhálózat karbantartást végeznek Kónyban és Enesén

Csökkenhet a nyomás. elszíneződhet a víz átmeneti idóre.

2022. Július 02. 17:00, szombat | Helyi

Fokozott ellenőrzést rendeltek el a megye közútjain

Augusztus végéig bárhol számíthatunk rendőri ellenőrzésre.