Városlista
2021. április 16, péntek - Csongor

Hírek

2021. Január 30. 20:22, szombat | PR
Forrás: (x)

Így lehetnek sokáig élesek a késeid

Így lehetnek sokáig élesek a késeid

Próbáltál már életlen késsel elvágni egy paradicsomot? Nagyon sokan hiszik azt, hogy a kés tompasága csak kemény, nehezen vágható alapanyagok esetében okozhat gondot, de ez távolról sem igaz.

Legalább ennyire nehéz egy életlen késsel felvágni valamit, ami nagyon puha – például egy paradicsom. Ha próbáltad már, te is tudod: egyre jobban benyomódik, és előbb loccsan szét, minthogy a kés be tudna hatolni – nem túl hatékony módja az étel előkészítésének, ugye?

Persze a paradicsom csak egy példa, millió módon nehezítik meg az életedet az életlen bicskák vagy konyhakések. Akár túrázol, kempingezel, akár a konyhában végzed a mindennapi tevékenységeket, egy jó éles kés felbecsülhetetlen. De mit tehetsz azért, hogy sokáig megmaradjon a kés éle?

Így lehet kiváló a késed

Ha azt hiszed, törvényszerű, hogy egy éles kés hamar tompává válik, van egy rossz hírünk: eddig rossz minőségű késeid voltak. Egy színvonalas Morakniv kés nem fog 2-3 használat után eltompulni, a késélező garantáltan sokáig maradhat a fiókban. Szerencsére ez könnyen orvosolható, csupán megfelelő minőségű késeket kell vásárolnod. Persze ez valamivel nagyobb beruházás, de az eredményt látva biztos, hogy úgy érzed majd, megtérült.

Mindemellett Te is tehetsz azért, hogy a késeid ne tompuljanak, csorbuljanak ki gyakran. Maga a kés minősége egy jó alap, de nem minden. Nagyon sokszor az élproblémák a nem rendeltetésszerű használattal indulnak, vagyis egyértelműen felhasználói hiba, ha egy kés teljesítménye romlik.

A kést arra használd, amire való, és itt nem csak arra gondolunk, hogy jövőre lehetőleg ne a konyhakéssel faragd be a talpba a karácsonyfát. Ha filézőkés, filézz vele, a húsvágó késsel vágd a húst, a zöldségessel vágj zöldséget, és így tovább. A bicska kicsit univerzálisabb, de az teljesen más jellegű, más kialakítású penge, így ellenállóbb, többet bír.

Néha a legjobb kést is élezni kell

Mindemellett jó, ha tudod, hogy a legjobb minőségű késeket is kell időnként élezni – de az persze nem mindegy, hogy mit jelent az „időnként”. Ha hetente elő kell venned az élezőt, vagy a kés rossz, vagy valamit rosszul csinálsz. De ha csak néhány havonta tapasztalod azt, hogy mintha nem a megszokott csúcsteljesítményt kapnád, az teljesen normális.

A képlet tehát egyszerű: minden, konyhában végzett tevékenységhez legyen külön késed, a kempingezéshez legyen egy jó bicskád, és használj mindent rendeltetésszerűen. Ha ezt betartod, nem fogsz gyakran tompa késsel találkozni.

A fotó forrása:
Nor Gal / Shutterstock.com

Címkék: élezés, bicska, kés

Ezek érdekelhetnek még

2021. Április 16. 13:53, péntek | PR

Világméretű koncerttel jelentkezik Leslie Mandoki és csapata

A pandémia miatti koncertstop egy különleges produkciót hívott életre, a zenei show résztvevői a digitalizáció segítségével a földrajzi távolság ellenére együtt játszanak, rengeteg nézőhöz eljutva.

2021. Április 15. 12:50, csütörtök | PR

Ép testben ép lélek

Azt mindenki tudja, hogy a mozgás nagyon fontos egészségünk szempontjából, jó érzéssel tölt el és formálja az alakod. Miért van ez így? Mi mindent ad szervezetednek a rendszeres edzés? Erről szól a mai cikkünk.

2021. Április 14. 10:12, szerda | PR

Melyik az erősebb NB 2-es győri csapat?

A tabella alapján erre a kérdésre egyértelmű a válasz, de ezúttal nem csak ezt vettük figyelembe, hanem megnéztük a pontos számokat és érdekes statisztikákat is összegyűjtöttünk a két klubról.

2021. Április 14. 10:05, szerda | PR

Pszichogyerekek és vírus - Nyári tábor 2021

A PEOPLE TEAM-tábor a „táborok tábora” Magyarországon, ahova még a Rábaközből is érkeznek gyerekek.