Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2012. Március 18. 19:32, vasárnap | Helyi
Forrás: MTI

II. Kapuvári Böllérmáj Fesztivál

II. Kapuvári Böllérmáj Fesztivál

Viselje feltalálója nevét a böllérmáj - vetette fel a kapuvári különlegességnek szentelt fesztivál megnyitóján szombaton Németh Csóka Gábor alpolgármester.

Beszédében azt javasolta: minél több helyi vendéglő vegye fel étlapjára és tartsa kínálatában az ételt, mégpedig - Orbán József vendéglős, "a böllérmáj nagymesterének" emléke előtt tisztelegve - Orbán-féle böllérmáj néven.

Mintegy húsz csapat részvételével másodszor rendezték meg tegnap Kapuváron a város gasztronómiai hírességének számító böllérmáj ünnepét. A fesztiválon 3-5 fős csapatok indultak. Ismét köztük volt a tavalyi kakukktojás, a Bajai Jópofa Srácok, akik a kapuvári különlegesség mellett egy kondér hazai specialitást, bajai halászlét is összedobtak.
Most az MTI tudósítójának azt mondták: akkor is, most is saját éhük csillapítására főzték a hazait, de tavaly annyian kértek kóstolót, hogy nekik alig jutott a halból.
A feladat a városban egykor működő, azóta viszont elbontott Gulyás csárda étlapján fél évszázaddal ezelőtt feltűnt étel, a böllérmáj elkészítése volt. Körülbelül 12 porciónyi alapanyagból kellett a versenyzőknek előállítaniuk az alapvetően kisszériás fogást. Ehhez csapatonként két kiló sertésmájat, egy kilónyi velőt, vöröshagymát, sót, étolajat, zsírt és a kóstoltatáshoz szükséges kellékeket biztosítottak a szervezők.
A zsűrizéshez egy adag ételt kellett elkészíteni. A további alapanyag "bemelegítésként", vagy a közönség részére kínált kóstolóadagok elkészítéséhez volt felhasználható.
A böllérmáj készítéséhez "veszünk 15 deka májat, 7-8 deka velőt, 10 deka hagymát, a mennyiséget pedig felszorozzuk annyival, ahány emberre főzünk. Hagymát pirítunk, ráugrik a máj, és amikor már ez is pirul, jöhet a velő, meg a három-négy perces összerotyogtatás. Fűszernek majoránnát teszünk bele - épp annyit, amennyit az avatatlan szem már túl soknak találna -, meg frissen őrölt borsot, a legvégén pedig egy kis pirospaprikát" - ekként adta meg a szakmai alapokat Tóth István, a kapuvári Ivik vendéglő tulajdonosa-főszakácsa, a böllérmáj-kampány egyik vezéralakja.
"A két trükk egyike, hogy a legfrissebb alapanyagokat használjuk, a másik, hogy vagy hatalmas serpenyőre vagy némi türelemre van szüksége a szakácsnak: a böllérmáj ugyanis akkor finom, ha az összetevőkből csak egy vékonyka réteg rotyog egyszerre."

Címkék: kapuvár

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 16:00, kedd | Helyi

Május közepéig lehet jelentkezni a kilátó futásra Győrsövényházon

Befutó érmet kap minden résztvevő.

2024. Május 07. 13:00, kedd | Helyi

Aknás lakossági vízmérő leolvasást végez a Pannon-Víz Zrt a Rábaközben

A felhasználók közreműködését kérik a mérők leolvasása során!

2024. Május 07. 08:00, kedd | Helyi

Rábaköz a kerek világ

Itthon vagy! Turisztikai kisfilm a Rábaközről.

2024. Május 06. 16:00, hétfő | Helyi

Fának csapódott és felborult egy autó Fertődön

A 18. héten történt.