Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2015. Október 28. 06:00, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Illegális bevándorlás – a nemzetbiztonság terrorveszélyt is feltárt

Illegális bevándorlás – a nemzetbiztonság terrorveszélyt is feltárt

Terrorveszélyt is feltártak a magyarországi illegális migrációval összefüggésben az érintett szolgálatok - számoltak be az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi, zárt ülése után nyilatkozó képviselők.

A tanácskozáson mások mellett Tasnádi László, a Belügyminisztérium rendészeti államtitkára, valamint a Terrorelhárítási Központ (TEK), az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a Nemzeti Védelmi Szolgálat képviselői adtak tájékoztatást az aktuális nemzetbiztonsági kérdésekről.

Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke az ülés után elmondta, az illegális migrációval kapcsolatos számsorok, adatok is azt mutatják, hogy "a magyar modell működik". Magyarországnak sikerült mind a saját, mind az unió határait megvédenie - tette hozzá.

Közölte azt is: a TEK vezetőinek tájékoztatása szerint több esetben tártak fel terrorveszélyt, de mind a felderítés, mind az elhárítás dolgozik ez ellen.

Ezt az információt az ülés után megerősítette a testület szocialista elnöke is. Molnár Zsolt mindazonáltal kiemelte: az elhangzott tájékoztatók alapján semmi olyan információ nem áll rendelkezésre, amely Magyarország közvetlen terrorfenyegetettségére utalna. Ugyanakkor - mint hozzátette - vannak olyan információk, amelyek a Magyarországon tartózkodók, illetve az országon átutazók esetleges terrorszervezettel való kapcsolatára utalnak. "Vannak olyan személyek, akiket a hatóságok terrorellenes megelőzéssel kapcsolatban figyelemmel tartanak" - fogalmazott az MSZP-s politikus, hozzátéve: ezzel kapcsolatban a TEK és más szolgálatok végzik a dolgukat és megtesznek mindent Magyarország biztonsága érdekében.

Molnár Zsolt elmondta, az ülésen szóba került a letelepedési kötvény kérdése is. Jelezte, hogy a szolgálatok megerősítették: a magyarországi letelepedési kötvények mögött sem terrorszervezetek, sem más bűnözői csoportok vagy más állami törekvések nem tárhatók fel.

A szolgálatok tájékoztatást adtak továbbá a bizottság tagjainak a Záhonynál történt korrupciós bűncselekményekről, továbbá a migránsok hátrahagyott mobiltelefonjairól is. Molnár Zsolt elmondása szerint azt a tájékoztatást kapták, hogy a vizsgált telefonok az internetről korábban letöltött felvételeket tartalmaztak, a magyar határokon történt eseményekkel nem hozhatók összefüggésbe.

A nemzetbiztonsági bizottságban téma volt az arcképelemzési nyilvántartásról és az arcképelemző rendszerről szóló kormányzati előterjesztés is. Erről a bizottság ellenzéki elnöke és a kormánypárti alelnök is úgy nyilatkozott: a javaslat alapján az állami szerveknek nem lesz lehetőségük az adatok összekötésére, azok személyiségi jogokat sértő felhasználására.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.