Városlista
2022. január 25, kedd - Pál

Hírek

2015. Július 09. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Illegális bevándorlás - nincs jól biztosítva a schengeni övezet déli határa

Illegális bevándorlás - nincs jól biztosítva a schengeni övezet déli határa

Illegális bevándorlás - a cseh miniszterelnök szerint nincs jól biztosítva a schengeni övezet déli határa

Csehországnak fenntartásai vannak a schengeni övezet déli határának görögországi és olaszországi biztosításával kapcsolatban, ezért követelni fogja az Európai Uniótól, hogy kezdjen el működni az a mechanizmus, miszerint a menedékkérőket visszaküldik abba az uniós államba, ahol beléptek az EU területére - jelentette ki szerdán Bohuslav Sobotka miniszterelnök.
"Schengen déli határai nincsenek jól biztosítva sem Görögországban, sem Olaszországban" - mondta a kormányfő újságíróknak.

"Ugyanakkor hangsúlyt helyezünk arra, hogy működjön a visszaadási politika, mert ez Görögország és Olaszország esetében nem működik" - mutatott rá a kormányfő. Sobotka szerint például egyáltalán nem világos, hogy mi lesz azokkal a menekültekkel, akik nem kapnak menedéket az Európai Unióban, és milyen módon lesznek visszajuttatva hazájukba.

Sobotkát annak kapcsán kérdezték az újságírók, hogy a cseh kormány szerda esti ülésén tárgyal a menekültek ügyéről. Sobotka megerősítette a kormány részéről korábban elhangzott nyilatkozatokat, melyek szerint Csehország az idén csak néhány menekültet fogad be, kevesebbet mint amennyit Brüsszelt kért tőle a kvóták kapcsán. Hasonló számú menekültet terveznek befogadni a csehek jövőre is.

"Annyi menekültet fogadunk be, amennyi megfelel gazdasági és elszállásolási lehetőségeinknek" - jegyezte meg a kormányfő. A menekültek befogadásának alapfeltétele, hogy tiszteletben tartsák a cseh törvényeket - tette hozzá.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 25. 08:00, kedd | Külföld

Februárban szűnik meg az Angliába utazók érkezés utáni tesztelési kötelezettsége

Februárban szűnik meg a külföldről Angliába utazók érkezés utáni koronavírus-tesztelési kötelezettsége - jelentette be hétfőn Grant Shapps brit közlekedési miniszter.

2022. Január 25. 07:00, kedd | Külföld

Fizetőssé válik az elektromosautó-töltés az autópályákon Horvátországban

Horvátországban hétfőtől a legtöbb helyen fizetőssé válik az elektromosautó-töltés az autópályákon - közölte a Horvát Elektromos Művek (HEP) ELEN nevű elektromos villámtöltő-hálózata honlapján.

2022. Január 25. 05:00, kedd | Külföld

Nem lesz zárlat az omikron miatt Oroszországban

Nem került szóba, hogy a koronavírus omikron mutációjának terjedése miatti zárlatot vezessenek be Oroszországban, az operatív törzs adatai szerint nem tapasztalható a kórházban kezeltek számának ugrásszerű növekedése

2022. Január 24. 14:07, hétfő | Külföld

A múlt héten Izraelben azonosították a legtöbb fertőzöttet lakosságarányosan

A múlt héten Izraelben azonosították az egész világon a legtöbb új koronavírus-fertőzöttet a lakosság arányában - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet hétfőn.