Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Január 12. 08:01, kedd | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Illegális bevándorlás - nyomást kell gyakorolni Törökországra

Illegális bevándorlás - nyomást kell gyakorolni Törökországra

Az Európai Bizottságnak nyomást kell gyakorolnia Törökországra, hogy teljesítse az Európai Unióval megkötött, migrációval kapcsolatos megállapodást

- jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök, miután hétfőn Prágában tárgyalásokat folytatott Federica Mogherinivel, az Európai Bizottság kül- és biztonságpolitikai főbiztosával.

"Mogherini főbiztos látogatását arra használtam fel, hogy hangsúlyozzam a Cseh Köztársaság erős érdekét abban, hogy Törökország teljesítse kötelezettségvállalásait" - mondta Sobotka újságíróknak.

Az Európai Unió a szerződésben kötelezte magát, hogy anyagi segítséget nyújt Ankarának, ha bebiztosítja az Európába irányuló menekültáradat mérséklődését. Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter a Mogherinivel való találkozó után azt nyilatkozta, hogy a megállapodást török részről egyelőre nem teljesítik.

"Felszólítottam Mogherini asszonyt, hogy a megállapodás török részről való teljesítése ellenőrzésének szenteljen az Európai Bizottság kiemelt figyelmet" - nyilatkozta a cseh kormányfő. Megjegyezte: a soron következő európai csúcstalálkozón érdeklődni fog a dolog iránt.

Bohuslav Sobotka szerint a német városokban szilveszterkor történt események azt jelzik, hogy Németországban a helyzet egyre rosszabb és Németország lehetőségeinek a határára jutott. "Éppen ezért van feltétlenül szükség arra, hogy Törökország betartsa kötelezettségvállalásait és működőképes legyen a külső schengeni határok védelme" - hangsúlyozta a cseh kormányfő.

Federica Mogherini és a cseh miniszterelnök egyetértettek abban, hogy ha Európa sikeresen szembe akar szállni a terrorizmussal és kezelni akarja a migrációs hullámot, akkor közös kül- és biztonságpolitikára van szüksége.

Az Európai Bizottság kül- és biztonságpolitikai főbiztosa hétfőn egynapos munkalátogatást tett Csehországban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.