Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2015. Szeptember 25. 07:23, péntek | Belföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

Illegális bevándorlás - Szijjártó: a nemzetközi média egyoldalúan számol be a magyarországi eseményekről

Illegális bevándorlás - Szijjártó: a nemzetközi média egyoldalúan számol be a magyarországi eseményekről

A nemzetközi média egyoldalúan mutatja be a migrációs válsággal kapcsolatos magyarországi eseményeket és intézkedéseket - mondta Szijjártó Péter a BBC-nek.

A külgazdasági és külügyminiszter a BBC televízió HardTalk című - Nagy-Britanniában péntek hajnalban sugárzott - politikai interjúműsorában a röszkei határátkelőnél lezajlott incidensről elmondta: a magyar rendőröket egy másik ország területéről órákon keresztül dobálták kövekkel, betondarabokkal, magyar rendőröknek okozva sérüléseket, és a rendőrség csak ezután használt vízágyút és könnygázt. "A riportokban azonban csak az szerepel, hogy a magyar rendőrök könnygázt vetettek be, de az nem, hogy miért (...). Úgy gondolom, hogy ez nagyon-nagyon inkorrekt (magatartás) Magyarországgal szemben" - tette hozzá.

Kijelentette: egyértelműen úgy érzi, hogy Magyarország ellen nemzetközi médiakampány folyik.

Arra a riporteri felvetésre, hogy Werner Faymann osztrák kancellár minapi kijelentése szerint "a kontinens legsötétebb korszakának emlékét idézte", amikor menekülteket vonatra helyeztek abban a hitben hagyva, hogy "teljesen máshova" fognak majd utazni, Szijjártó Péter azt mondta: ez is nagyon igazságtalan kijelentés volt.

A magyar külügyminiszter szerint olyan emberekről volt szó, akik megszállták Budapest legfontosabb pályaudvarát és egyéb fővárosi közterületeket, jóllehet ha a menekülteket fogadó központokba mennek, ott ivóvizet, élelmet, orvosi ellátást kaptak volna.

A Szerbia felől érkezők menedékjogi folyamodványainak magyarországi elbírálását kritizáló véleményekről Szijjártó Péter azt mondta: Szerbia biztonságos ország, ahol senkinek az élete nincs veszélyben. Igennel válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy Magyarország ezt önállóan eldöntheti-e. A külügyminiszter hangsúlyozta: Szerbia EU-tagjelölt ország, és az Európai Unió nyilvánvalóan nem folytatna csatlakozási tárgyalásokat olyan országgal, amelyik nem biztonságos.

Szijjártó Péter visszautasította a magyar kormány menekültügyi politikájának olyan értelmezését, amely szerint Magyarország csak a keresztény menekülteket látja szívesen, a muszlimokat viszont fenyegetésként kezeli. "Ez egyszerűen nem igaz (...). Ha valaki menekült, annak menedéket nyújtunk, de a döntést nem érzelmi alapon hozzuk meg, hanem tények alapján" - hangsúlyozta. Hozzátette: Magyarország gazdasági migránsokat nem tud fogadni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.