Városlista
2023. szeptember 30, szombat - Jeromos

Hírek

2012. Február 11. 08:33, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Ilyet még sehol sem csináltak

Ilyet még sehol sem csináltak

Magyarország élőhelyeit mutatja be az MTA Ökológiai és Botanikai Intézetének új kötete.

A színes képekkel, ábrákkal gazdagon illusztrált kiadvány nemcsak botanikusok és kutatók számára nélkülözhetetlen szakkönyv, hanem haszonnal forgathatják egyetemi oktatók és a természetvédelmi szakemberek is – hangsúlyozza pénteki közleményében a Magyar Tudományos Akadémia.

Az MTA Ökológiai Kutatóközpontja részévé vált Ökológiai és Botanikai Intézet gondozásában megjelent kötet az úgynevezett ÁNÉR-könyv (Általános Nemzeti Élőhely-osztályozási Rendszer) harmadik, átdolgozott kiadása. A könyv megjelentetését átfogó térképezési program előzte meg, amelynek során közel 200 szakember tárta fel és írta le Magyarország növényzetének állapotát. Az ötvenöt botanikus közös munkájaként megszületett kötet az ország 126 élőhelytípusát mutatja be.

„Már több mint egy évtizede segíti a magyarországi vegetációkutatást, élőhely-térképezést, monitorozást és a felsőoktatást az ÁNÉR-kézikönyv, amely a botanikusok egyik legfontosabb ökológiai kódexe. Az Általános Nemzeti Élőhely-osztályozási Rendszert még a kilencvenes évek végén hozta létre az Ökológiai és Botanikai Intézet, s napjainkra hazánk növényzetének és élőhelyeinek térképezéséhez leggyakrabban használt élőhely-osztályozási rendszerévé vált” – emeli ki a közlemény.

Az új kiadás számos különlegességet és újdonságot tartalmaz. „Teljesen új típusú élőhely-felismerési útmutatót hoztunk létre. A könyvben nemcsak a vegetációtípusok modelljét adtuk meg – például azt, hogy milyen egy igazi láp vagy egy természetes bükkös –, hanem letapogattuk variációs tartományukat is. E részletgazdagság sokkal hatékonyabban fog bennünket segíteni az élőhelyek térképezésében” – hangsúlyozta a kiadvány kapcsán Molnár Zsolt, a könyv egyik szerkesztője.

A kötet másik fontos újdonsága, hogy botanikus szerzői átalakították az egyes élőhelyek leírásait, illetve a térképezéseknek köszönhetően számos új kategóriát és vegetációtípust is meghatároztak. „A világon egyedülálló módon részletesen bemutatjuk az egyes élőhelyek természetességi állapotait, a kialakulásukért és fennmaradásukért felelős tényezőket, továbbá kitérünk az egyes típusok regenerációs képességére is. Ebben a kiadásban gyűjtöttük össze először azokat a kutatási eredményeket, terepi tapasztalatokat, amelyek leromlott növényzeti foltjaink gyógyításához, regenerálásához szükségesek” – emelte ki a könyv legjelentősebb újdonságait Molnár Zsolt. Részletesen a kötetről a Magyar Tudományos Akadémia honlapján (http://mta.hu) olvasható.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 30. 06:00, szombat | Belföld

Újra zavartalan a termelés az Audinál

2023. Szeptember 30. 06:00, szombat | Belföld

Megkezdi a BYD elekromosautó-márka forgalmazását a Duna Autó

Megkezdi a BYD kínai elektromosautó-márka forgalmazását Magyarországon a Duna Autó október közepén - tájékoztatta a cég az MTI-t pénteken.

2023. Szeptember 29. 14:05, péntek | Belföld

Kihirdették a Prima Primissima díj idei jelöltjeit

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra.