Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2015. Június 25. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: Kustor Réka

Indián, a világbajnok testépítő

Indián, a világbajnok testépítő

Csornai testépítő diadalmaskodott a világversenyen

Bogáti Árpád, vagy, ahogy a környékbeliek ismerik, Indián, nála is igaz a mondás, hogy a látszat néha csal. Az arányosan kidolgozott test egy közvetlen, barátságos jellemet takar, a szilárd elhatározás, kemény munka pedig meghozta a gyümölcsét. A 2015. június 21-én Koperban megrendezett testépítő világbajnokság első helyezettjével beszélgettem karrierjének kezdetéről, élményeiről, a győzelemhez vezető útról.

-Honnan indult a karriered?
-Erdélyből, Marosvásárhelyről jöttem 1994-ben Magyarországra, Csornán 12 évvel ezelőtt telepedtem le, akkor nyitottam a konditermet. Gépszerelő az eredeti szakmám, két évet dolgoztam is abban. Győrben élő nagybátyám által kerültem a testépítés világába, ő protezsált be egy konditerembe, és vele együtt kezdtem dolgozni most már lassan 20 éve. Testépítéssel, mint sporttal 1992-től foglalkozom. Nem úgy indultam neki, hogy versenyezni fogok, tetszettek az izmos megjelenésű emberek, én is olyan akartam lenni.

-Mikor kezdtél versenyezni?
-Egy világ szervezet volt anno, az IFBB, csak úgy lehetett versenyezni hivatalos magyar bajnokságokon, ha előtte kvalifikációs versenyen vettünk részt. 1995 októberében indultam el először egy vidéki bajnokságon 65 kg-os kategóriában, amit meg is nyertem. Következő évben a felnőtt bajnokságon második helyezést értem el, ugyancsak 65 kilóval.

-Szerinted miért van az, hogy a testépítés nem kap annyi publicitást, kicsit a sportok mostohája?
-Sajnos így van. Ugyanaz, mint a szőke nő effektus, izmos ember, izom agy. Volt ezzel kapcsolatos negatív élményem is. A virtuális világ által könnyen lehet régi barátokkal is „találkozni”, újakat is megismerni. Már 10 éve ismertem valakit, akivel elkezdtünk beszélgetni neten. Egy óra elteltével leírta, hogy kellemesen csalódott, nem gondola volna, hogy velem lehet egyáltalán beszélgetni, és tudok helyesen írni. Ránézésre ítélik meg az embert. Rengeteg felsőoktatást végzett testépítő van, orvosok, mérnökök, jogászok, sikeres üzletemberek is versenyeznek.

-Végigkövetve az elmúlt 20 évet, miben látod a változást?
-Szerencsére kezd változni a vélemény. Az emberek rájöttek, hogy nem csak a jó kinézet miatt kell lemenni a konditerembe, egészségügyi szempontból is nagy fontossággal bír. Az orvosok a mozgást „felírják receptre”, idegrendszerre, fizikumra, testre, lélekre egyaránt jó hatással van.

-Hogy néz ki egy heted, napod?
-Vannak szezonok. Az off szezon, mikor nem készülök versenyre, de igyekszem tartani a formát. A versenyformát nem lehet folyamatosan fenntartani, mert az már nem egészséges. Odafigyelek, hogy ne csak a versenyidőszakban kelljen olyan sok energiát, időt, pénzt ráfordítani. Mikor elkezdi az ember a felkészülést, van egy tömegnövelő fázis. Minőségben megpróbál nagy izomtömeget felszedni, viszont ez azzal jár, hogy jön egy minimális felesleg is. Vissza kell venni a szénhidrát fogyasztást, növelni az edzés intenzitását, csökkenteni a súlyt. A szálkásítás pedig a legnehezebb része. A vb előtt 50-60 g-os szénhidráton vagyok naponta, amikor tömegnövelek 4-500 g-on, tehát tizedére csökkentem a bevitelt. Nulla fűszerezés, semmi üdítő, alkohol egy korty se. Mivel most két vb-re készültem, ez 8 hétig tartott, de a nagyon drasztikus diéta 3-4 hét.

-Ilyenkor van a drasztikusnak számító vízmegvonás időszaka is?
-Én csak egy napig csinálok vízmegvonást, de ezalatt is iszok egy liter vizet. Évről-évre változik ennek a megítélése. A verseny előtt van az úgymond betöltés, amikor szénhidrátot eszik az ember azért, hogy jól kifeszüljön az izom, látszódjon az erezés, tónusossá tesz. Ha nem iszik az ember vizet, nincs, ami a szénhidrátot elszállítsa az izomba, nem tud betöltődni. Erre is rá kellett jönni az évek során, hogy az sem jó, ha az ember teljesen megvonja vizet. De ez egyénfüggő, mindenkinek más az izomsűrűsége, teherbírása, úgy az izom teherbírása, mint a pszichés. Engem megvisel a diéta, viszont az edzéseket nagyon bírom, van, aki fordítva. Ki kell tapasztalni az évek folyamán, hogy kinek mi a jó.

- ...és elérkezett A VERSENY…
-Már többször próbálkoztam. Ősszel is elindultam, Indiában volt egy vb, ott épp, hogy egy ponttal lecsúsztam az ötös döntőről, hatodik lettem. Három hete volt Varsóban az NAC testépítő- és fitnesz-világbajnokság, ahol úgy lettem második, hogy ugyanannyi pontom volt, mint a világbajnoknak, ezt utólag tudtuk meg. Ha két versenyző ugyanannyi ponton végez, ki kell hívni még egy összevetésre. Mivel páratlan számú bíró volt, nem lehet még egyszer ugyanolyan pontszám. Ők ezt nem tették meg, odaadták a címet a spanyol versenyzőnek. Megpróbáljuk megóvni, de szerintem ebből már nem lesz semmi. A legutóbbi világverseny szerencsére mindenért kárpótolt. Vida Zoltán az NAC szakág vezetője megkeresett, a bátorítására indultam a varsói NAC világbajnokságon. Az ő módszerével készültem, amit nem győzök neki köszönni, tényleg nagyon jó volt mind a tanácsok, mind a javasolt módszerek tekintetében. Majd három héttel később Koperban az IBFF világbajnokságán vettem részt, amit megnyertem. Itt szeretném megköszönni mindenkinek a támogatását.

-Milyen tanácsot adnál a fogyni vágyóknak?
-Legyenek türelemmel! Én is 20 évet vártam, hogy világbajnok legyek. Sokan 1-2 hónap alatt csodát várnak. Volt rá példa, hogy valaki 50 kilót szeretett volna lefogyni egy hónap alatt. Mondtam, hogy ez a plusz 50 kiló sem egy hónap alatt jött rá, valószínű egy hónap alatt nem is megy le. Nem jó a hirtelen fogyás, megviseli az embert fizikailag. Nem vagyok híve a koplalásnak sem, nem vezet célra, ha valaki napi egyszer étkezik. Tönkreteszi a gyomrát, idegrendszerét.

-Te elégedett vagy a kinézeteddel?
-Az ember alapból elégedetlen, mindig az kell, ami nincs. De igen, most elégedetett vagyok. Jó, hogy szabadabban ehetek, ihatok, de amint lejöttem a színpadról, már sajnáltam azt a formát, hogy el fog tűnni pár hét múlva. Ahogy telik az idő, ahogy öregszünk, annál hiúbbak vagyunk, annál inkább megpróbáljuk kitolni a határokat, hogy jól nézzünk ki, de az idő győzni fog.

-Most, hogy elérted karriered csúcsát, hova tovább?
-Idén nem tervezek versenyt, de az edzést természetesen folytatom. Szeretnék a későbbiekben még versenyezni. Az utóbbi egy-két évben motiválatlan lettem, mind étkezésben, mind edzésben. Kitűztem célnak egy versenyt, ami arra jó volt, hogy formába lendüljek, és szerencsére jöttek az eredmények. Versenyezni fogok, ha másért nem, azért, hogy legyen motivációm karban tartani magam.

-Minden sikeres férfi mögött áll egy nő…Így van ez a te esetedben is?
-A barátnőm nagyon sokat segített, kevés nő van, aki tolerálja ezt. Nem beszélve arról, hogy rengeteg pénzbe kerül egy ilyen szintű verseny, minden más háttérbe szorult, de ő nagyon megértő volt. Az elején furcsa volt neki, de hamar megtanulta az ételek elkészítését, mit-hogyan kell csinálni. Szerencsés vagyok ezen a téren is, maximálisan mellettem állt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 16:00, péntek | Helyi

Vadász nyári tábor gyerekeknek

Két turnusra lehet jelentkezni.

2024. Április 26. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi és május elsejei programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2024. Április 26. 09:00, péntek | Helyi

A Castrum 9 versenyzője 7 érmet hozott haza a Diákolimpiáról

56 klub 612 versenyzője küzdött.

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.