Városlista
2024. június 12, szerda - Villő

Hírek

2024. Január 21. 19:00, vasárnap | Életmód
Forrás: Logiscool

Integrálják az oktatásba a mesterséges intelligenciát

Integrálják az oktatásba a mesterséges intelligenciát

Már az általános iskolásoknak is elérhető.

A magyar alapítású Logiscool hálózat, a gyermekek digitális írástudás és programozás oktatásának nemzetközi szakértője, elindulásának 10. évfordulójához közeledik. A jubileum alkalmából a cég örömmel jelenti be tananyagának jelentős bővítését: a mesterséges intelligencia (AI) oktatásának még szélesebb körű integrálását, építve a már 2021 óta sikeresen működő programozás és AI oktatásban szerzett tapasztalatokra.

Mivel a mesterséges intelligencia egyre inkább életünk szerves részévé válik, a Logiscool szerint a gyerekeknek már egészen fiatal koruktól kezdve érdemes találkozniuk az AI használatával. Éppen ezért tananyug egyre gyorsabban bővül AI alapismeretekkel, koncepciókkal és eszközökkel. Céljuk, hogy a gyerekeket képessé tegyék a programozás és digitális készségfejlesztés mellett a mesterséges intelligenciával való felelősségteljes és kreatív együttműködésre.

Szülői kutatásokból származó tanulságok

A Logiscool által 200 szülő bevonásával nemrégiben végzett reprezentatív kutatás tanulságos szempontokat tárt fel a mesterséges intelligenciával kapcsolatban.

A megkérdezettek célcsoportját 35-55 éves szülők jelentették, egy vagy több 6-14 éves gyerekkel. A 200 válaszadó háromnegyede a 30-44 éves szülői korosztályból került ki, a női válaszok aránya kétharmados többséget hozott. Az online kutatás egyik része kérdéseket fogalmazott meg a gyerekek programozás tanulásáról és az azzal összefüggő képességekről, míg a másik kérdéscsoport a szülők véleményét térképezte fel a MI-ről.

Fontos visszajelzés volt, hogy a megkérdezettek 34%-a bizonytalanságot és félelmet fejez ki a mindennapi eszközökben található AI elemekkel kapcsolatban. A Logiscool arra törekszik, hogy az AI oktatásával az AI mindennapi technológiákban betöltött szerepét megismertetése a gyerekekkel és közvetve a szüleikkel.

Jó hír lehet, hogy a szülők többsége, 57,5%-a felismeri a mesterséges intelligencia jótékony szerepét az élet különböző területein. Ez összhangban van a Logiscool küldetésével, melynek szerves része a mesterséges intelligencia pozitív hatásainak megismertetése, bemutatása is.

A tájékoztatás és népszerűsítés elengedhetetlen. A kérdőívet kitöltők csupán 16,5%-a tartja kiemelt fontosságúnak, hogy a 7-10 éves gyermekek megismerkedjenek a mesterséges intelligenciával, míg 53%-uk szerint ez csak átlagos fontosságú.

A Logiscool szülői közvéleménykutatása egyértelműen és határozottan kijelöli a jövő útját. Támogatni kell a szülőket, hogy tájékozódjanak a mesterséges intelligenciáról, legyenek tisztában például azzal is, hogy a legnépszerűbb applikációk, online felületek is mesterséges intelligencia alapon működnek.

A digitális írástudás a sikeres jövő záloga, ám ahhoz, hogy digitális írástudó gyermekeket neveljünk, kiemelten fontos a szülők minél szélesebb körű tájékozottságának elérése, folyamatos edukálása is.

Előre tekintve: A mesterséges intelligencia az oktatás jövője

A Logiscoolnál hangsúlyos a következő generáció felkészítése egy olyan jövőre, amelyben az AI mindenütt jelen lesz. Azzal, hogy az AI-oktatás a Logiscool általános iskolásoknak szóló tananyagának és módszertanának szerves részévé válik, nemcsak a technológiai fejlődéshez igazodik, hanem biztonságos, tájékozott és innovatív gondolkodásmódot is kialakít a diákok körében.

Újságíróknak: Az AI, mint téma egyre nagyobb jelentőséggel bír

A digitális oktatás fejlődése az újságírók számára sokoldalú nézőpontot kínál a tudósításokhoz. Az érdeklődés lehetséges területei közé tartozik a mesterséges intelligencia hatása a jövőbeli munkaerőpiacokra, a mesterséges intelligencia oktatásának etikai megfontolásai, valamint az, hogy a mesterséges intelligenciával való korai találkozás hogyan alakíthatja a gyermekek digitális írástudását és programozási készségeit.

A Logiscoolról

A Logiscool franchise hálózat alapítása óta a digitális írástudás oktatásának élvonalába tartozik, és világszerte kínál programozási, digitális fejlesztési és mesterséges intelligencia tanfolyamokat 8-18 éveseknek. A digitális írástudás elérhetővé tétele iránti elkötelezettségével a Logiscool továbbra is az oktatás jövőjét alakítja.

A mesterséges itelligencia kapcsán nemcsak azt oktatják, hogyan működik az AI, hanem azt is, hogyan kell használni, mindezt felelősségteljes és etikus módon, gyerekekre szabva. A Logiscool, elkötelezett oktatóival és partnereivel együtt vallja, hogy a következő évtizedek nyertesei azok lesznek, akik megtanulják, hogyan kell együttműködni a mesterséges intelligenciával.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 12. 12:37, szerda | Életmód

Múzeumok éjszakája - 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket

Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket június 22-én a Múzeumok éjszakáján.

2024. Június 08. 19:00, szombat | Életmód

Csak akkor megyünk fogorvoshoz, ha muszáj

Az egészséges szájflóra titka

2024. Június 08. 09:09, szombat | Életmód

Veszprém legrégebbi épületének maradványait találhatták meg helyi régészek

A középkori Veszprém legrégebbi, 10-11. századi épületének maradványait találhatták meg a helyi Laczkó Dezső Múzeum régészei, akik eredményeiket pénteken ismertették a veszprémvölgyi ásatás helyszínén.

2024. Június 07. 07:17, péntek | Életmód

Nagyon erős UV-B sugárzás várható pénteken a Dél-Dunántúlon

Pénteken a Dél-Dunántúlon nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó mértékű UV-B sugárzás várható - tájékoztatta a HungaroMet Nonprofit Zrt. csütörtökön az MTI-t.