Városlista
2023. március 29, szerda - Auguszta, Bertold

Hírek

2012. Március 15. 07:01, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Interaktív kiállítási központ nyílt Győrben

Interaktív kiállítási központ nyílt Győrben

Elkészült Győrben az Európában is egyedülálló tematikus tudományos játszóház, a mobilis Interaktív Kiállítási Központ.

Az 1,9 milliárd forintos, európai uniós támogatással megvalósult önkormányzati beruházással egy olyan, úgynevezett „science center” jött létre, amelynek 73 interaktív eszközét a március 15-ei nyitást követően ki is próbálhatják a látogatók.

Látványlabort és kreatív foglalkoztató teret is magában foglal majd a Mobilis nevet viselő interaktív kiállítási központ, amelyet március 14-én nyitottak meg Győrben a Széchenyi István Egyetem tőszomszédságában. A mobilis a térség legújabb oktatási-kulturális-turisztikai attrakciója, a szabadidő eltöltésének páratlan módját teremti meg. A háromszintes interaktív központ küldetése a műszaki életpályák népszerűsítése, az oktatás, illetve az észak-dunántúli gazdaság kapcsolatának erősítése.

Borkai Zsolt polgármester az ünnepélyes nyitóünnepségen elmondta, „a mobilis egy több funkciós létesítmény, amely Győr számára az élet számos területén fontos jelentőséggel bír. A város felpörgött gazdasági életének köszönhetően folyamatos az igény a szakképzett munkaerő iránt. A Mobilisnek köszönhetően kicsik és nagyok játékos formában ismerkedhetnek meg a tudomány rejtelmeivel, úgy, hogy közben a lehető legszélesebb körben bővítik a műszaki és természettudományos ismereteiket, kiemelt figyelmet szentelve a helyi járműgyártás jellegzetességeinek. Emellett pedig az új intézmény tovább bővíti Győr turisztikai attrakcióinak sorát. A mai ingergazdag világban a látvány mellé szükség van az élményre is, ezért a Mobilis izgalmas világát csak tovább fokozza, hogy az érdeklődök meg is érinthetik, ki is próbálhatják a kiállított eszközöket.

A győri mobilis egy olyan interaktív kiállítási központ, amely bemutatja a régió technológiai gazdasági gyökereit, a térségi innováció eredményeit és a jövőbeli fejlesztési trendeket is. Mindezt úgy, hogy a család minden tagja megtalálja a saját érdeklődési körének megfelelő eszközöket, lehetőségeket.”

Bár Európában már nem ismeretlen a science center fogalma, a járműiparra, illetve annak technikai vívmányaira fókuszáló győri kiállítási központ egyedülálló a kontinensen. A témaválasztás nem véletlen; az autóipar és a műszaki oktatás fellegvárában egyre fontosabb kérdés a képzett szakember utánpótlás biztosítása. Ehhez kíván hozzájárulni a mobilis azzal, hogy a nem formális oktatás segítségével egyre több diákkal szeretteti meg a műszaki- és természettudományokat.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 28. 19:27, kedd | Belföld

Előkerült az ötéves kisfiú Tolnában!

A társadalmi összefogásnak köszönhetően csaknem egy nap kutatás után a Tolna-Mözs határában egy vetésben találták meg Gergőt.

2023. Március 28. 17:47, kedd | Belföld

Két rendőrautó szirénázva kísért a kórházba egy kismamát szállító autót

Budapestig szántotta az aszfaltot két szentendrei rendőrautó, közrefogva egy civil járgányt. Nem megállítani akarták, hanem biztonságosan és minél hamarabb szülőszobába juttatni a benne ülő anyukát.

2023. Március 28. 12:42, kedd | Belföld

Mávinform: szerdától pályafelújítás kezdődik az észak-balatoni vonalon

Szerdától április végéig pályafelújítást végeznek az észak-balatoni vasútvonalon, és tizenkét vasúti átjáró épül át - közölte a Mávinform kedden az MTI-vel.

2023. Március 28. 12:40, kedd | Belföld

Ötéves fiút keresnek Tolna-Mözsön

Több százan keresik azt az ötéves kisfiút, aki hétfő délután tűnt el otthonából Tolna-Mözsön - közölte honlapján a rendőrség.