Városlista
2023. március 28, kedd - Gedeon, Johanna

Hírek

2022. November 03. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: GYSEV

InterCity-motorvonatokkal bővítheti járműparkját a GYSEV

InterCity-motorvonatokkal bővítheti járműparkját a GYSEV

Jelentősen javulhat a távolsági vasúti közlekedés színvonala a Szombathely-Budapest, illetve a Sopron - Budapest viszonylatokban.

A GYSEV InterCity közlekedésre alkalmas villamos motorvonatok beszerzését tervezi, a feltételes közbeszerzési eljárást elindította a vasúttársaság. Az InterCity-motorvonatok a lehető legmagasabb szintű komfortot kínálják az utasoknak, üzemeltetésük gazdaságosabb, közlekedtetésük pedig egyszerűbb a hagyományos, mozdony plusz kocsi típusú szerelvényekhez képest.

A feltételes közbeszerzési eljárásban 9 IC-motorvonat megvásárlása szerepel, opcionálisan további 4 jármű beszerzése is lehetséges. A 9 jármű biztosítja azt, hogy a nemzetközi IC-k kivételével az összes Sopron és Budapest, illetve Szombathely és Budapest között közlekedő InterCity járaton modern, villamos motorvonatok szállíthatják az utazókat.

Az alacsonypadlós járművek a lehető legmagasabb komfortot biztosítják az utasoknak: a regionális közlekedésben használt motorvonatokhoz képest az ülések közti távolság nagyobb lesz, az ülőhelyek pedig kényelmesebbek, hiszen távolsági közlekedésre tervezik őket. Wifi, klíma, zárt rendszerű WC-k, konnektor és USB-csatlakozó, információs monitorok szolgálják az utasok kényelmét. A 160 km/órás sebességre képes járművek legalább 32 első és 216 másodosztályú ülőhellyel rendelkeznek, emellett lesz a motorvonatokon önkiszolgáló büfé helyiség is, amelyben étel és italautomata várja az utazókat.

Az InterCity-motorvonatok különlegessége a téli-nyári üzemmód: a nyári időszakban 18 kerékpár szállítására is alkalmassá tehetők a szerelvények. A járművekben két ülőhelyet a mozgáskorlátozott utasok számára alakítanak ki, a motorvonatok kerekesszék szállítására is alkalmasak és mozgáskorlátozott WC-vel is rendelkeznek.

- Büszkék vagyunk arra, hogy a regionális közlekedésben, a GYSEV villamosított vonalain kizárólag modern motorvonatokkal szállítjuk az utasokat. Rendkívül kedvezőek a tapasztalataink mind az üzemeltetés, mind pedig az utaskomfort szempontjából. Ezért is döntöttünk az InterCity-motorvonatok megvásárlása mellett. A most kiírt közbeszerzési eljárás feltételes, hiszen forrásokkal még nem rendelkezünk, de eltökéltek vagyunk az IC-járműparkunk fejlesztésében: uniós forrásokat szeretnénk bevonni, vagy hitelkonstrukcióban vásárolnánk meg a motorvonatokat – hangsúlyozta Kövesdi Szilárd, a GYSEV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A GYSEV által vásárolt InterCity-motorvonatok kétáramneműek lesznek. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon és Ausztriában is tudnak közlekedni a szerelvények.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 28. 16:00, kedd | Helyi

Többször is használta a talált bankkártyát az ismeretlen férfi

A rendőrség a lakosság segítségét kéri az ismeretlen férfi azonosításához.

2023. Március 28. 13:00, kedd | Helyi

Önkéntesek tisztították meg az árokpartokat Győrsövényház határában

Miért kell az árokpartokra kiszórni a szemetet?

2023. Március 28. 09:00, kedd | Helyi

Közlekedésbiztonsági foglalkozást tartottak a bezi iskolásoknak

A Győri Rendőrkapitányság prevenciós munkatársa az ajándékok mellett baleset-megelőzési tanácsokkal is ellátta a gyerekeket.

2023. Március 27. 16:58, hétfő | Helyi

Széchenyi iskolások a Pannon-Víz vízműtelepén

Honnan jön a víz?