Városlista
2024. február 24, szombat - Mátyás

Hírek

2019. Szeptember 24. 16:08, kedd | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Iskola elleni fegyveres támadást akadályoztak meg az oroszországi Kirov megyében

Iskola elleni fegyveres támadást akadályoztak meg az oroszországi Kirov megyében

Az orosz biztonsági szerveknek sikerült megakadályozniuk egy iskola elleni támadást, amelyet egy diák készült végrehajtani hidegfegyverekkel és házi készítésű robbanóeszközökkel az oroszországi Kirov megyében

- közölte Vlagyimir Makarov, az orosz belügyminisztérium szélsőségellenes osztályának helyettes vezetője kedden Moszkvában.

Makarov szerint a rendőrség arra figyelt fel, hogy az iskolás, akinek sem nevét, sem korát nem hozta nyilvánosságra, érdeklődött a tanintézmények ellen elkövetett támadások iránt. A belügyi illetékes úgy vélekedett, hogy "tömeggyilkosságnak" sikerült elejét venni.

Vlagyimir Sabarin, Kirov megye gyerekjogi biztosa azt mondta, hogy a kamasz azért készült a támadásra, mert az iskolában a korosztályához tartozó tanulókkal keveredett konfliktusba.

Szeptember elején Kusba elnevezésű uráli kisvárosban két 16 éves fiút vettek őrizetbe, akik fegyvert akartak zsákmányolni az iskolájuk elleni támadáshoz. A két fiatal az interneten keresztül került kapcsolatba egymással, mindketten a columbine-i ámokfutással foglalkozó csoportok tagjai voltak.

1999. április 21-én az Egyesült Államokban, a coloradói Columbine középiskolájában két tizenéves diák lőfegyverrel, kézigránátokkal és plasztikbombákkal 13 embert ölt meg, majd öngyilkosságot követett el.

Tavaly októberben az Oroszország által Ukrajnától elcsatolt Krím félszigeten lévő Kercs műszaki szakiskolájában Vlagyiszlav Roszljakov 18 éves, negyedikes, vegyész szakos tanulója 20 embert - 15 diákot és öt felnőttet - agyonlőtt, majd magával is végzett a tanintézményben. A támadó egy házi készítésű, srapnellel megtöltött robbanószerkezetet is működésbe hozott. A lövöldözés és a detonáció következtében több mint félszázan megsebesültek.

A nyilvánosságra került információk szerint Roszljakovnak személyes indítékai lehettek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 21. 08:32, szerda | Külföld

Kijev határozott választ vár az EU-tól a gazdatüntetések miatti ukrán-lengyel határzárra

Tájékoztatták az Európai Bizottságot az ukrán hatóságok az ukrán-lengyel határzárral kapcsolatos helyzetről, és határozott választ várnak -

2024. Február 21. 08:30, szerda | Külföld

Putyin: teljesen orosz ellenőrzés alá került a Dnyeper bal partja Herszonban

Orosz ellenőrzés alá került Krinki település a Dnyeper bal partján, Herszon megyében, ahol az ukrán hadsereg hídfőállás kiépítésével próbálkozott

2024. Február 21. 06:00, szerda | Külföld

Romániában betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

Romániában nagy többséggel megszavazta a képviselőház kedden azt a törvénytervezetet, amely betiltja az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára.