Városlista
2024. szeptember 29, vasárnap - Mihály

Hírek

2024. Szeptember 10. 09:00, kedd | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Ismerd fel a csalókat! Tippek a biztonságért.

Ismerd fel a csalókat! Tippek a biztonságért.

Ne add meg ismeretlen telefonáló részére a bankkártyád adatait!

Az utóbbi évek egyik leggyorsabban terjedő csalástípusa azokhoz az online felületekhez köthető, ahol magánemberek adnak-vesznek használt cikkeket, továbbá népszerű átverési formát jelentenek a hamis webáruházi felületek is.
Akár csomagküldő cégek, akár webáruházak, akár fizetési felületek oldalát hamisítják, van pár árulkodó jel, amire figyelve gyanút foghatunk.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság az áldozattá válás megelőzése érdekében az alábbiakra hívja fel a figyelmet:

- A weboldal kialakítása, grafikai megjelenése kívánnivalókat hagy maga után, vagy a szöveg eseteként magyartalan, sok benne a helyesírási hiba.

- Csak e-mail-címet, esetleg egy mobilszámot adnak meg elérhetőségnek, címet, postacímet nem, nincs székhely, cégjegyzékszám, gyakran még a céget regisztráló ország sem azonosítható.

- Webáruházaknál árulkodó lehet, ha csak „gyanúsan” pozitív ügyfélvéleményeket találunk az oldalon, vagy ha az árak nagyon alacsonyak a versenytársakéhoz képest.

- Érdemes mindig tisztában lenni azzal, hogy az eladó csak pénzt fogad, nem küld, így semmi sem indokolja, hogy a vevő bármilyen ürügyre hivatkozva pénzt kérjen.

- Online piactereken átutalással kérjük az áru ellenértékét a nevünk és a bankszámlaszámunk feltüntetésével. Nem szabad megadni bankkártyaadatokat, felhasználóifiók-azonosítókat, jelszavakat e-mailben, sms-ben vagy telefonon érkező kérésre.

- Ugyanígy nem szabad ismeretlen programot vagy applikációt letölteni számítógépre, mobiltelefonra, főleg nem egy linkre kattintva.

- Vevőként csak biztonságos internetkapcsolaton keresztül szabad fizetni, ingyenes vagy nyilvános wifihálózatokon nem, és érdemes ügyelni a készülék biztonságára, az operációs rendszer biztonsági frissítéseinek rendszeres telepítésére is.

Ha mégis megtörtént baj, azonnal jelentse bankjának és a rendőrségnek a csalást!
Az online térben elkövetett csalások megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a wwww.KiberPajzs.hu oldalon olvashat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 28. 16:00, szombat | Helyi

Beledben kinyílik a céhláda

Múzeumi előadás érdekességekkel minden korosztálynak.

2024. Szeptember 28. 13:00, szombat | Helyi

Könyvklub indul Bősárkányban

Beszélgetések könyvélményekről.

2024. Szeptember 28. 09:00, szombat | Helyi

Az Országos Könyvtári Napok csornai programjai

Egész héten programok, ingyenes beiratkozás.

2024. Szeptember 27. 16:00, péntek | Helyi

Mutassuk meg hazánk értékeit!

Rábaközi fotósok figyelem!