Városlista
2022. október 1, szombat - Malvin

Hírek

2021. Május 25. 15:00, kedd | Külföld
Forrás: Beregi Balázs, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Ismét rekordot döntött a légiutasok száma az Egyesült Államokban

Ismét rekordot döntött a légiutasok száma az Egyesült Államokban

A világjárvány kezdete óta nem utaztak annyian repülővel az Egyesült Államokban, mint az elmúlt hétvégén - derült ki a Közlekedésbiztonsági Ügynökség (TSA) hétfőn közzétett adataiból.

A TSA közlése szerint a légiközlekedést választó utasok száma elérte a 90 százalékot 2019 azonos időszakához képest, amikor még nem volt koronavírus-járvány Amerikában. Vasárnap 1,86 millió utast regisztráltak az amerikai repülőtereken, míg ugyanezen a napon 2019-ben 2,1 millióan utaztak repülővel. 2020-ban ezen a vasárnapon - amikor a pandémia jelentős válságba sodorta a légiközlekedést - mindössze 267 000 utast regisztráltak.

Az elmúlt hétvégi adat megdöntötte az egy héttel korábbi rekordot, amikor már szintén látszott, hogy egyre több amerikai utazik repülővel. A beszámoló szerint egy héttel az Emlékezet Napja (Memorial Day) amerikai nemzeti ünnep előtt a repülőgépek telítettsége is szinte megegyezik a járvány előtti szinttel. A Memorial Day az amerikai hadsereg kötelékében szolgálat közben, bárhol, bármilyen háborúban, vagy konfliktusban életüket vesztett amerikaiak emléknapja. Mindig május utolsó vasárnapján tartják meg.

Egy átlagos amerikai belföldi járat jelenleg átlagosan 98 utast szállít, míg ez a szám 2019-ben 99 volt.

A United Airlines, az egyik legnagyobb amerikai légitársaság hétfőn bejelentette, hogy nyereményjátékot indít azon törzsutasai között, akik június 22-ig feltöltik a Covid-19 oltási igazolásukat a vállalat mobilalkalmazására vagy weboldalára. Az "oltásod a repülésért"-akció keretein belül július elsején kisorsolják, hogy öt beoltott törzsutas, párjával együtt, egy éven keresztül bárhova, bármikor és bármelyik szolgáltatási osztályon ingyen utazhat a United Airlines járataival.

A vállalat emellett 30 retúrjegyet is kisorsol a résztvevők között, akik szintén bárhova elutazhatnak a United Airlines úticéljai közül. "Büszkék vagyunk arra, hogy ösztönözzük az embereket az oltás megszerzésére" - közölte Scott Kirby, a társaság vezérigazgatója. "A vakcinának köszönhetően egyre több úticél nyílik meg és tudjuk, hogy ügyfeleink szívesen repülnek" - fogalmazott Kirby.

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) hétfőn közzétett adatai szerint legalább 25 olyan amerikai tagállam van, ahol a felnőtt lakosság fele az összes szükséges koronavírus elleni oltását megkapta. Az északkeleti Maine államban a legmagasabb a Covid-19 ellen beoltott felnőttek aránya, ahol a 18 évesnél idősebb emberek 62 százaléka már megkapta a védettséghez szükséges egy, vagy két oltását.

A CDC tájékoztatása szerint az Egyesült Államokban a felnőttek nagyjából 61,3 százaléka kapott legalább egy oltást, és körülbelül 49,6 százalékuk az összes szükséges vakcinát megkapta. Az ország teljes népességét tekintve több mint 49 százalék kapott legalább egy oltást és a lakosság több mint 39 százaléka - azaz több mint 130 millió ember - túl van a szükséges valamennyi oltáson.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 01. 06:00, szombat | Külföld

Zelenszkij: Kijev NATO-tagságért folyamodik

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bejelentette pénteken, hogy Ukrajna kérelmet nyújt be arra, hogy gyorsított eljárásban csatlakozhasson a NATO-hoz.

2022. Szeptember 30. 13:26, péntek | Külföld

Kreml: az új területeket érő csapásokat agressziónak fogják tekinteni

Oroszország agressziónak fogja tekinteni az \"új területeire\" mért ukrán katonai csapásokat - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő pénteken újságíróknak nyilatkozva.

2022. Szeptember 30. 13:22, péntek | Külföld

Uniós biztos: az EU-nak minden tagállam számára elfogadható gázárplafont kell előterjesztenie

Az Európai Uniónak olyan gázárplafonra kell javaslatot tennie, amely az összes uniós tagállam számára elfogadható - jelentette ki Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyekért felelős biztosa pénteken Brüsszelben.