Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. Szeptember 27. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Ismét túllépte az aktív fertőzöttek száma a gyógyultakét Szlovákiában

Ismét túllépte az aktív fertőzöttek száma a gyógyultakét Szlovákiában

Szlovákiában már csaknem egy hete minden nap új rekordot dönt a Covid-19 vírusfertőzéssel újonnan regisztrált személyek száma, pénteken több hónap után ismét túllépte az aktív fertőzöttek száma a már meggyógyultakét

- derült ki a Nemzeti Egészségügyi Információs Központ szombaton közétett adataiból.

Az országban pénteken mintegy 6 és fél ezer teszt elvégzése alapján 552 új fertőzöttet regisztráltak. Ez új napi rekord és több mint négyszerese a tavasszal kimutatott legmagasabb számnak, amikor áprilisban mintegy háromezer teszt elvégzésével 114 fertőzöttet szűrtek ki.

Szlovákiában egyébként mintegy három hete többé-kevésbé folyamatosan emelkedik az újonnan regisztrált fertőzötteknek az egyhetes adatok alapján számolt napi átlaga is, ami pénteken 338 volt, vagyis duplája az egy héttel korábbi adatnak. A pénteken újonnan regisztrált fertőzöttekkel több hónapos szünet után az országban ismét túllépte az aktív esetek száma a már meggyógyultakét, előbbiekből pénteken 4458-at, a már meggyógyultakból 4098-at tartottak számon.

Igor Matovic szlovák kormányfő szombaton az előzi napi adatokra reagálva közösségi profilján a helyzetet rendkívül komolynak minősítette. Az esetszám emelkedésével összefüggésben a kormány járványügyi bizottsága már pénteken újabb - a járványügyi intézkedések szigorítását célzó - ajánlásokat fogalmazott meg. Ezek az ajánlások - amelyek konkrétumairól hatályos döntést hétfőn hoz majd a központi válságstáb - leginkább a nyilvános és tömegrendezvények résztvevői számának további korlátozására, illetve a védőmaszkok viselésére vonatkoznak. A hét folyamán felmerült, hogy Szlovákia utazási szempontból a kockázatos országok listájára tenné Magyarországot és Ausztriát, ám ezt pénteken a szlovák kormányfő már nem tartotta valószínűnek. Mint mondta, jelenleg már Szlovákiában is hasonló a helyzet, mint Magyarországon és Ausztriában, ezért a központi válságstábnak kell fontolóra vennie, hogy lenne-e egyáltalán értelme egy ilyen intézkedésnek.

Szlovákiában a kór tavaszi megjelenése óta eddig összesen 8600 személynél mutatták ki a koronavírus jelenlétét. Az országban a héten öttel emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma, eddig hivatalosan 44-en haltak meg a betegség következtében. Az országban eddig már több, mint 440 ezer vírustesztet végeztek el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 04. 19:00, szombat | Külföld

38 éve robbant fel a csernobili atomerőmű

Az Ukrajnában zajló háború nukleáris létesítményeket veszélyeztet.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez