Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. December 20. 14:42, péntek | Külföld
Forrás: ujasz.hu

Ízléstelen módon élik ki magyargyűlöletüket a sógorok

Ízléstelen módon élik ki magyargyűlöletüket a sógorok

A Szent Koronát gyalázták a félkegyelmű osztrák köztévés „humoristák”

Primitív ízléstelenséggel élték ki magyargyűlöletüket egy osztrák „showműsor” szerkesztői. A legutóbbi adásuk vendége a bécsi magyar nagykövet volt, amikor előkerült a Szent Korona másolata.

A Wir Staatskünstler című műsor humoristái arra voltak kíváncsiak, hogy a Btk. szerint tényleg egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető-e az Magyarországon, aki megsérti a nemzeti jelképeket, ilyennek számít a Szent Korona mellett a Himnusz és a zászló is – számol be az esetről a 444.

Miután a nagykövet, Szalay-Bobrovniczky Vince elismerte, hogy igen, ekkor előkerült a korona másolata, amit az osztrákok dobálgatni kezdtek, leejtették, szidalmazták, viccet csináltak belőle, majd megkérdezték a nagykövetet, ez szerinte belefér-e még vagy emiatt már börtönbe kerülnének.

Szalay-Bobrovniczky csak kínosan nevetett az egészen, majd hozzátette, szerinte ez még belefér. A műsort követően azonban levélben adott hangot felháborodásának.

A nagykövet levele:

„Az osztrák közszolgálati csatorna (ORF) „Wir Staatskünstler” c. műsorának készítői egy általános kérdésekről szóló, szatíraműsorban leadandó interjúként egyeztetett és több mint fél óráig ebben a szellemben is folyó beszélgetés végén ízléstelen csapdahelyzetet generáltak.

Ennek célja érezhetően az volt, hogy félbeszakítsam a beszélgetést, avagy később letiltassam azt, ezáltal is megerősítve az osztrák sajtóban többször tapasztalható képzetet, miszerint hazánkban korlátozzák a művészeket és a gondolatok szabadságát.

Úgy gondoltam, és úgy gondolom, hogy – diplomataként is – felülni a provokációnak csak indokolatlan súlyt és jelentőséget adott volna egy kabaré-összeállításba szánt, egyesek által talán humorosnak vélt, valójában azonban otromba és övön aluli akciónak.

Ezért az adott helyzethez képest igyekeztem elhatárolódni a színészek által előadott „jelenettől”, figyelmeztetve őket annak sértő jellegére, egyben kifejezve egyetértésemet egyikükkel, aki szerint az ilyen stílus egy félkegyelműre vall.

Az összesen 45-50 perces anyagból a szerkesztők lényegében csak ezt a pár perces jelenetet adták közre, ráadásul ezt is jelentősen megvágva, a sértő, bornírt elemeket hangsúlyozva, a jelenettel kapcsolatos kritikus megjegyzéseim többségét kihagyva.

Ennek megfelelően tiltakozásomat jelzem az ORF vezetősége felé”.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).