Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Március 23. 14:11, péntek | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Új remény a kopaszodóknak

Új remény a kopaszodóknak

Amerikai kutatók megfejtették a férfiak kopaszodásának biológiai okát, jelentősen növelve ezzel egy olyan kezelés kidolgozásának a reményét, amely képes lesz megállítani, vagy akár visszafordítani a rettegett folyamatot.

A Science Translational Medicine című folyóiratban közölt tanulmány szerzőinek sikerült azonosítaniuk azt a fehérjét, amely kulcsszerepet játszik a kopaszodás beindításában. A férfiak többségénél nagyjából a negyvenes éveik környékén indul be a folyamat, és mire elérik a hetvenéves kort, körülbelül 80 százalékuk küzd már bizonyos szintű hajveszteséggel.

A kopaszodásban jelentős szerepet játszik a tesztoszteron nevű férfi nemi hormon, illetve a genetikai tényezők. Ezek hatására a hajtüsző zsugorodni kezd, mígnem olyan apróvá válik, hogy láthatatlan lesz. A Pennsylvania Egyetem kutatói kopasz férfiak és laboratóriumban kitenyésztett egerek vizsgálatai révén figyelték meg, hogy mely gének aktivizálódása előzi meg a folyamat beindulását.

A szakemberek a prosztaglandin D szintáz nevű kulcsfontosságú fehérje megemelkedett szintjét fedezték fel a fejbőr kopasz részein található hajtüszők sejtjeiben, míg az „ép” területeken nem tapasztaltak elváltozást. Az adott fehérjéből nagy mennyiséggel rendelkező egerek teljesen megkopaszodtak a tanulmány során, míg a fehérje megemelkedett szintjének hatására a beültetett emberi haj növekedése is leállt – olvasható a BBC brit közszolgálati médium internetes oldalán.

„Kimutattuk, hogy a férfiak kopasz fejterületén megemelkedett volt a prosztaglandin fehérje szintje, és ez gátolta a hajnövekedést – mondta az egyetem bőrgyógyászati tanszékén dolgozó George Cotsarelis, a tanulmány vezetője. – Megtaláltuk tehát a célpontot, amelyre a kezelésnek irányulni kell.” A szakember rámutatott: a következő lépés azon vegyületek felkutatása lesz, amelyek hatással vannak erre a fehérjére. A kutatóknak továbbá azt is ki kell deríteniük, hogy a fehérje blokkolásával visszafordítható, vagy csupán megelőzhető-e a kopaszodás.

Mint hangsúlyozták: számos olyan készítmény létezik, amely kifejezetten ezt a fehérjét célozza, és néhány közülük már klinikai tesztelés alatt áll. A kutatók szerint van esély arra, hogy sikerül kifejleszteni egy olyan kezelést, amely a fejbőrön alkalmazva képes lesz megakadályozni a kopaszodást, és talán a haj újranövekedését is elősegíti.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.