Városlista
2023. február 3, péntek - Balázs

Hírek

2011. Szeptember 11. 07:45, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Újabb fordulat az emberi eredettörténetben

Újabb fordulat az emberi eredettörténetben

Régészek Dél-Afrikában bukkantak rá annak a két emberszerű lénynek a maradványaira, amelyek alapjaiban változtathatják meg az emberek eredetéről alkotott eddigi elképzeléseket.

A 2010-ben felfedezett Australopithecus sediba lehet ugyanis a friss elemzések szerint a modern ember közvetlen őse.

Az ősember 2010-es felfedezésekor kapta a nevét, akkor azonban a kutatók még nem találták annyira érdekesnek a csontokat. Az újabb elemzések során azonban már alaposabban megvizsgálták az 1,9 millió évvel ezelőtt élt előemberek agyát, lábát, medencéjét és kezeit - ezek pedig mind arra utalnak, hogy nem kizárt, hogy ez a faj a ma élő emberek egyik őse - írja a Science.

Azokat az anatómiai egységeket vizsgáltuk, amelyek segítségével egyértelműen beazonosíthatóak a különféle embertípusok sajátosságai, és amelyek segítséget nyújtanak az evolúciós fejlődés követésében is. Márpedig úgy tűnik, hogy az A. sediba testrészei éppen olyan irányban kezdtek el fejlődni, amelyekből végül a modern ember is létrejöhetett - mondta Lee Berger professzor.

A jelenlegi elméletek szerint közvetlen ősünk az 1 millió évvel ezelőtt élt Homo erectus, amely a nála korábban megjelent Homo habilisből és Homo rudolfensisből fejlődött ki. Az A. sediba azonban ezeknél az elődöknél korábban jelent meg, anatómiailag mégis fejlettebb náluk - ezért is hiszik a kutatók, hogy sokkal inkább az új fajból fejlődhetett ki a felegyenesedett Homo erectus.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: régész

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 03. 08:33, péntek | Belföld

Erős széllökésekre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Erős széllökések veszélye miatt másodfokú figyelmeztetést adott ki Fejér, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala vármegye területére szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

2023. Február 03. 08:19, péntek | Belföld

Több mint egymilliárd forintból újul meg a veszprémi vasútállomás

Megújul a veszprémi vasútállomás, a több mint egymilliárd forintos beruházás eredményeként komfortosabbá válik a vasúti közlekedés.

2023. Február 02. 12:43, csütörtök | Belföld

Több százezer lefoglalt védőmaszkot ajánlott fel a NAV karitatív célra

Több százezer lefoglalt védőmaszkot ajánlott fel a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) karitatív célra.

2023. Február 02. 09:23, csütörtök | Belföld

Megmenthette volna az élettársát, ha segít az ellátásában

A Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen, aki vérző sérüléssel magára hagyta élettársát, aki a sérülés következtében életét vesztette.