Városlista
2023. május 30, kedd - Zsanett, Janka

Hírek

2012. Március 06. 14:07, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Újabb gázvezetéket robbantottak fel

Újabb gázvezetéket robbantottak fel

Ismét felrobbantották az egyiptomi Sínai-félszigetről Izraelbe és Jordániába vezető földgázvezetéket. Egy éven belül ez volt a tizenharmadik akció – közölték egyiptomi biztonsági források.

Hat fegyveres helyezett el két, egymástól 15 méterre lévő ponton robbanóanyagot a Sínai-félsziget északi részén, el-Aris várostól 15 kilométerre nyugatra. Szemtanúk beszámolója szerint a két hatalmas robbanást követően kigyulladt a vezeték, a lángnyelvek 50 méteres magasságba csaptak fel. Február 5-én szintén el-Aris közelében hasonló merényletet hajtottak végre a földgázvezeték ellen, s a javítási munkálatok befejeztével csak a múlt héten indultak újra a szállítások.

Noha az egyiptomi hatóságok újabb és újabb intézkedéseket tesznek a biztonság fokozására, az utóbbi egy év alatt már tizenháromszor robbantották fel a gázvezetéket. A merényletek elkövetője egyszer sem jelentkezett. Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot és más iszlamista honlapokat figyelő SITE csoport közölte, hogy egyes csoportok arra ösztönzik az iszlám radikálisokat, támadják meg az Izraelbe vezető egyiptomi gázvezetéket.

Izrael földgázszükségletének 43 százalékát Egyiptomból szerzi be. Jordánia helyzete még rosszabb: az áramtermelő erőműveinek alapanyagául szolgáló földgáz 80 százaléka érkezik Egyiptomból. Az állandó szabotázsakciók miatt a gázvezeték izraeli ága tavaly júliustól novemberig nem is üzemelt, s emiatt több tízmillió dolláros kár érte Izraelt, mert jóval drágább alapanyagból – szénből és kőolajszármazékokból – kellett áramot termelnie.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 30. 06:00, kedd | Külföld

Cseh vezérkari főnök: lehetséges az Oroszország és a NATO közti háború

Nem lehet kizárni egy Oroszország és a NATO közti háborút. Amennyiben kitörne, Csehország az első pillanattól kezdve részese lenne - jelentette ki Karel Rehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke.

2023. Május 29. 12:54, hétfő | Külföld

Török választások - Manfred Weber: véget kell vetni a török EU-csatlakozási folyamatnak

Végleg le kell zárni Törökország EU-csatlakozási folyamatát az Európai Néppárt (EPP) elnöke, Manfred Weber szerint.