Városlista
2024. június 14, péntek - Vazul

Hírek

2012. Január 24. 07:54, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Újabb holttesteket találtak a luxushajón

Újabb holttesteket találtak a luxushajón

Újabb két holttestet találtak a mentőalakulatok a szerencsétlenül járt óceánjáró, a Costa Concordia belsejében – jelentették be hétfőn.

Ezzel 15-re nőtt a megtalált halottak száma. A közlés szerint két nőről van szó, akiknek holttestére a negyedik fedélzeten, az internetes szoba közelében bukkantak rá a mentőalakulatok. Mint a szerencsétlenség ügyében kinevezett olasz kormánybiztos elmondta, a nőket még nem azonosították: most próbálják kiemelni őket a hajó belsejéből.

Franco Gabrielli megígérte, hogy amíg csak lehetséges, folytatják az eltűntek keresését. Tizenhét emberről van szó, de a kormánybiztos nem zárta ki, hogy a névsor még bővülhet. Ennek kapcsán megemlítette: lehet, hogy a hajón a hivatalos utaslistán szereplőknél többen voltak, csak éppen egyes emberekről nem tudnak, mert ők illegálisan tartózkodtak a fedélzeten. Gabrielli itt szóba hozta az eltűnt magyar nőt is, aki szintén nem szerepelt a listákon, s aki ennek ellenére a hajón lehetett. (A Concordia tulajdonosa, a Costa Crociere cég ugyanakkor határozottan visszautasította azokat a „híreszteléseket”, hogy illegálisan dolgozókat foglalkoztattak volna.)

A kormánybiztos szerint a kutatás azért halad nagyon lassan, mert a hajó hatalmas (olyan hosszú, mint 3 futballstadion, s magassága eléri egy 20 emeletes épületét). Minden egyes kabinra 40-45 percet szánnak a kutató alakulatok.

Szakértők véleményét meghallgatva Gabrielli engedélyt adott, hogy megkezdjék a Costa Concordia üzemanyagtartályainak kiürítését. Ez a művelet várhatóan már kedden megindulhat, s egy szakértő szerint 28 napig tart majd megszakítás nélkül. Gabrielli szerint a hajó stabilan fekszik a sziklazátonyon, nem áll fenn a veszély, hogy elmozdulna, s a tenger fenekére süllyedne. Így nincs akadálya, hogy egyszerre folytathassák a két dolgot, a kutatást, illetve az üzemanyag kiszivattyúzását. A hajó körül mindenesetre úszó bójasort telepítettek, hogy felfogja az olajat, ha az a művelet során mégis a tengerbe jutna.

A 15 megtalált holttest közül eddig nyolc embernek ismerik a kilétét. Gabrielli ugyanakkor közölte: a hivatalos szerveknek immár az összes, eltűntként nyilvántartott személy hozzátartozóitól sikerült beszerezniük a DNS-mintákat, s jelenleg is azon dolgoznak, hogy ezek alapján a többieket is azonosítsák. A nap folyamán a búvároknak robbantást kellett végrehajtaniuk a roncsban, hogy folytathassák a kutatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 12. 09:14, szerda | Külföld

Putyin: Moszkva üdvözli Ankara érdeklődését a BRICS iránt

Oroszország üdvözli Törökország érdeklődését a BRICS munkája iránt, és támogatni fogja Ankara törekvését a közös feladatok megoldására

2024. Június 07. 07:14, péntek | Külföld

Macron: Franciaország vadászrepülőket ad át Ukrajnának

Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket szállít Ukrajnának, hogy támogassa az Oroszország elleni háborúban - jelentette be Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este.

2024. Június 06. 09:26, csütörtök | Külföld

Csehországban összeütközött két vonat, négyen meghaltak, többen megsérültek

Négyen meghaltak és húszan megsebesültek a kelet-csehországi Pardubicében, ahol szerdán röviddel éjfél előtt összeütközött egy személyszállító gyorsvonat és egy tehervonat - jelentette a közszolgálati cseh hírtelevízió.

2024. Június 06. 06:00, csütörtök | Külföld

Fico elleni merénylet - Tovább javult a szlovák kormányfő állapota

Tovább javult Robert Fico szlovák miniszterelnök egészségi állapota, s gyógyulásának folyamata gyorsabb lehet a korábban feltételezettnél - jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes Pozsonyban szerdán.