Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. November 09. 07:25, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu

Újabb intézkedésekről döntöttek, hogy biztosítsák a hiánycélt

Újabb intézkedésekről döntöttek, hogy biztosítsák a hiánycélt

A költségvetési szervekre és a többségi állami tulajdonú gazdálkodó szervezetekre vonatkozó feladat- és intézmény-felülvizsgálati programot indít a kormány.

Az erről szóló, a 2012. évi költségvetési hiánycél tartását biztosító további feladatok címet viselő rendelet a keddi Magyar Közlönyben jelent meg.

A kormányhatározat szerint a program célja a közfeladat-ellátás színvonalának javítása és a költséghatékony működés. A felülvizsgálathoz a nemzetgazdasági miniszter irányításával a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, a közigazgatási és igazságügyi miniszter, valamint az ágazatért felelős miniszter részvételével november 10-ig munkabizottságokat kell létrehozni, valamint november 20-ig módszertani útmutatót kell kidolgozni.

A felülvizsgálat után részletes javaslatokat kell tenni egyebek mellett intézmények belső működésének korszerűbbé tételére, intézmény-megszüntetésre, intézmény méretének csökkentésére (létszámcsökkentés, használt ingatlanok számának és ingóságok körének és mennyiségének csökkentése, szervezeti szintek számának csökkentése), intézmények, és az azokat támogató szervezeti egységek összevonására, kiszervezések megszüntetésére, a feladat visszaszervezésére, a többségi állami tulajdonú gazdálkodó szervezetek költségvetési szervvé átalakítására, az intézmények feladatai és kapacitása összhangjának takarékosságot szem előtt tartó megteremtésére, az ellátott feladatok közfeladattá minősítése indokoltságának felülvizsgálatára.

A kormány a rendeletben a javaslatok ütemezett előterjesztését is megszabta ágazatonként. E szerint a kulturális ágazatnak jövő év január 10-ig, a szociális, jóléti ágazatnak (ideértve a sporttevékenységet) január 20-ig, a környezetvédelemnek január 31-ig, az oktatási ágazatnak február 20-ig, a honvédelemnek február 28-ig, a rendvédelmi és közbiztonsági területnek március 10-ig, a kutatási-technológiai és innovációs területnek, valamint agrárgazdasági ágazatnak március 20-ig, a gazdasági (ideértve informatikai, fejlesztéspolitikai, munkaügyi) tevékenységet ellátó intézmények és közlekedési ágazatnak március 31-ig, az egészségügyi ágazatnak, az energetikai és bányászati területnek április 10-ig kell elkészítenie a javaslatait.

A kormány egy október 13-i határozatában már döntött arról, hogy a költségvetési fejezeteket irányító szervek vezetőinek intézkedési tervet kell készíteniük a jövő évi hiánycél, az annak érdekében elrendelt, illetve a költségvetési törvényjavaslatban érvényesített megtakarítások biztosítása érdekében. Az intézkedéseket tartalmazó ütemezett tervnek ki kellett térnie arra, hogy milyen tervezett változások lehetnek a közfeladatokban, ehhez milyen jogszabály-módosításokra van szükség, illetve az intézményrendszert milyen változások érintik. Az akkori rendelet szerint a nemzetgazdasági miniszternek az intézkedési tervekről, azok jóváhagyásáról, esetleges intézkedési javaslatról október 21-ig kellett a kormány számára összefoglaló jelentést készítenie. A 2012. évi költségvetési terv jövőre 2,5 százalékos hiánycélt irányoz elő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.