Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Szeptember 08. 07:13, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress

Újabb megszorítások Olaszországban - áfaemelés és szolidaritási adó is lesz

Újabb megszorítások Olaszországban - áfaemelés és szolidaritási adó is lesz

Mégis lesz szolidaritási adó Olaszországban. A gazdagokra kivetett különadóval és az áfakulcs emelésével igyekszik egyensúlyba hozni költségvetését Olaszország - írja a Napi Gazdaság.

A koalíciós partnerek eldöntötték, milyen intézkedésekkel próbálják meg újra összerakni a költségvetés konszolidálásához szükséges 45,5 milliárd eurós csomagot.

Eszerint az évi 500 ezer eurónál magasabb jövedelemrészre 3 százalékos szolidaritási adót vetnek ki, amíg a büdzsé egyensúlyba nem kerül. A felső áfakulcsot 20-ról 21 százalékra emelik, emellett már 2014-től megkezdik a nők nyugdíjkorhatárának emelését a magánszektorban. A megszorító csomagról a kormány bizalmatlansági eljárást kezdett maga ellen: ha elbukik a megszorítás, a kormány is távozik.

A Moodys hitelminősítő továbbra is felülvizsgálat alatt tartja Olaszország Aa2-es szuverén adósi besorolását. A leminősítési feltevéssel indított vizsgálat június 17. óta tart, a hitelminősítő jellemzően 90 napon belül meg szokta hozni döntését. A Société Générale befektetői tájékoztatása szerint valószínűnek tűnik a 2002 óta változatlan osztályzat lerontása, köszönhetően a költségvetési és a makrogazdasági kilátásoknak, valamint annak, hogy bizonytalanabbá vált Olaszország hozzáférése a piaci forrásokhoz, miközben a vele nagyjából egy színvonalon levő országokéhoz képest viszonylag magas adósi kategóriában van. A kormány szeptember 8-án, csütörtökön ül össze, hogy megtárgyalja a megszorítócsomagot.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: olasz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.