Városlista
2024. április 21, vasárnap - Konrád

Hírek

2020. Április 20. 07:23, hétfő | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Javul a járványhelyzet Franciaországban, de a válságnak még nincs vége

Javul a járványhelyzet Franciaországban, de a válságnak még nincs vége

A franciák valószínűleg még hosszú ideig nem élhetnek úgy, mint korábban - mondta vasárnap Edouard Philippe francia miniszterelnök

azoknak a koronavírus-járvány miatt várható hosszú távú intézkedéseknek az előkészítéséről tartott sajtótájékoztatóján, amelyek a jelenlegi szigorú kijárási korlátozásokat váltják fel május 11-én, miközben a betegség halálos áldozatainak száma a legfrissebb adatok szerint megközelítette a 20 ezret.

"Az egészségügyi válság még nem ért véget" - jelentette ki a kormányfő. "A járvánnyal szemben győzelemre állunk, a helyzet lassan és fokozatosan, de biztosan javul" - mondta, miután a kórházi betegek száma immáron ötödik napja csökkent.

A miniszterelnök szerint Franciaország olyan egészségügyi krízist él át jelenleg, amilyenre a modern korban még nem volt példa, s az ebből következő "gazdasági válság még csak most kezdődik, és durva lesz".

A március 17-én életbe lépett kijárási korlátozásokat a múlt héten Emmanuel Macron államfő május 11-ig meghosszabbította. A miniszterelnök szerint azonban a "karantén után és valószínűleg még hosszú ideig nem lesz olyan a franciák élete, mint korábban volt". "Fokozatosan fogjuk megtanulni megszervezni közös életünket a vírussal szemben" - tette hozzá.

A sajtótájékoztatón az egészségügyi tárca járványügyi igazgatója bejelentette, hogy az elmúlt 24 órában 395-tel 19 718-ra emelkedett a koronavírus-járvány kórházakból, idősotthonokból és más szociális intézményekből jelentett halálos áldozatainak száma az előző napi 642 után.

Jérome Salomon elmondta: kórházban 227-en hunytak el a Covid-19 fertőzés következtében az elmúlt 24 órában a szombati 364 után, s ezzel 12 069-re emelkedett a kórházi halottak száma. Az idősotthonokból és a szociális intézményekből - ahol a járvány kezdete óta 7648-an vesztették életüket - 168 új halálesetet jelentettek, az előző napi 278 után.

A számok azt mutatják, hogy "megkezdődött a járványgörbe lefelé hanyatlása, de a kórházban ápoltak száma még mindig nagyon magas" - hangsúlyozta az illetékes. "A karantén mindannyiunk erőfeszítésének köszönhetően hatásos, és jelentősen megfékezte a járványt" - tette hozzá arra kérve mindenkit, hogy továbbra is tartsa be a kijárási korlátozásokat és az egészségügyi előírásokat.

Kórházban vasárnap este 30 610 fertőzöttet kezeltek, ami 29-cel kevesebb, mint az előző nap. Közülük 5744-en voltak intenzív osztályon, ami pedig 89-cel kevesebb, mint szombaton. A kórházakban immáron ötödik napja csökken a betegek száma, az intenzív osztályokon pedig tizenegyedik napja egyre kevesebb a súlyos beteg.

A miniszterelnök arra is kitért, hogy a rendőrség az elmúlt hónapban 13,5 millió alkalommal ellenőrizte a korlátozások betartását, és több mint 800 ezer esetben állapított meg szabálysértését. A rendőrségi igazoltatásoknak köszönhetően a "karantén betartása nagyon megfelelő" - jelezte a kormányfő, aki szerint a franciák kijárása "nagyon jelentősen" csökkent, legyen szó vásárlásról, sportolásról vagy munkába járásról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt