Városlista
2023. május 30, kedd - Zsanett, Janka

Hírek

2012. Május 11. 07:05, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Jelentősen nőtt a jövedelem a mezőgazdasági termelésben

Jelentősen nőtt a jövedelem a mezőgazdasági termelésben

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) előzetes adatai szerint...

A mezőgazdasági termelők közül az egyéni gazdaságok (egyéni mezőgazdasági vállalkozók és őstermelők) egy hektárra jutó jövedelme 2011-ben az előző évhez képest 47 százalékkal nőtt, ami elsősorban a gabonaárak emelkedésével függ össze.

A gazdák jövedelme a tesztüzemi rendszer adatai szerint az EU-csatlakozás óta csaknem folyamatosan növekedett, ami részben az évről évre emelkedő közvetlen támogatásoknak köszönhető. A 2009-es visszaesés után 2011-ben folytatódott a jövedelem növekedése. Mivel a május 31-i mérlegzárás előtt a társas gazdaságok (gazdasági társaságok és szövetkezetek) pontos jövedelmi adatai nem állnak rendelkezésre, a 2011-re a VM csak az egyéni gazdaságok jövedelmét közli.

A 2011-es év azonban nem volt egyformán kedvező az összes gazdaság számára. Az év nyertesei a szántóföldi növénytermesztők voltak, náluk a jól szervezett termékpálya a gabonaárak növekedésével és emelkedő hozamokkal párosult. A zöldségtermesztők jelentős veszteségeket szenvedtek el az előző évhez képest, ami főként az árak csökkenésével magyarázható, míg a szőlészeteknél és a gyümölcstermesztőknél nőtt a jövedelem. Az állati termékek árai 2010-hez képest mintegy 20 %-kal emelkedtek, ez a jövedelem növekedésében is megjelent, annak ellenére, hogy a takarmányköltségek is nőttek.

Az egyéni gazdaságok 2011-ben az előző évhez képest csaknem 80%-kal növelték az egy hektárra jutó bruttó beruházásaikat. A jövedelmek 2003 óta szinte folyamatosan nőttek, az egyéni gazdaságok 2011-ben több mint négyszer annyi jövedelmet értek el, mint 2003-ban. A jövedelem növekedés vélhetően hatással volt a beruházások alakulására is, hiszen az előző évekre jellemző visszaesés után a beruházások 2011-ben jelentősen növekedtek. A beruházás, a termelési technológia folyamatos korszerűsítése elengedhetetlen feltétele a versenyképesség javításának.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 30. 10:56, kedd | Belföld

Rendőrökre támadtak a gyámügyintézés során - Videó

2023. Május 30. 09:47, kedd | Belföld

Többször is felhívta a győri rendőrkapitányságot, hogy bomba van az épületben

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen, aki több alkalommal olyan bejelentést tett, hogy bomba van a rendőrségen.

2023. Május 29. 20:46, hétfő | Belföld

Zavargások Koszovóban - 20 magyar békefenntartó megsérült

A jelenlegi információk szerint több mint 20 magyar katona sérült meg, közülük 7 fő súlyosan, állapotuk stabil. A sérült magyar katonákat a Magyar Honvédség további kezelésre légi úton, Magyarországra szállítja.