Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Január 22. 13:00, hétfő | Helyi
Forrás: Csornai Múzeum

Jeles csornai személyiségek nyomában

Jeles csornai személyiségek nyomában

Megkezdték az új évet a Csornai Múzeum szakkörei is.

Az idei első szakköri foglalkozásokon Csorna múltja néhány kiemelkedő személyiségének életútjával ismerkedhettek meg a résztvevők. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Csornai Támogató Szolgálatától, majd a Győr EESZI Fogyatékosok Napközi Otthonából érkeztek látogatók a múzeumba. Először az állandó kiállításon látható tárgyakon és dokumentumokon keresztül ismerték meg azt, hogy a város múltjának néhány nagy alakja milyen szerepet játszott Csorna életében.

Kiderült számukra, hogy miért viseli csornai utca az 1848-49-es szabadságharc nemzetőrtisztje, a tudós paptanár Laky Döme nevét, miért tekinthetők példaadó, elismerésre méltó személyiségeknek „jóságos nagyúrként” a csornaiak emlékezetében megmaradt nagybérlő hegyfalusi Sugár Sándor, a város iparosainak kulturális életében kiemelkedő szerepet játszó könyvkötőmester Martincsevics Károly, a kórházalapító Kokas Lajos, a hősi önfeláldozással a 2. Magyar Hadsereg számos katonájának életét megmentő Dr. vitéz Nagy Károly, a premontrei templom kiemelkedő zeneszerző karnagya Kopasz Aurélés múzeumi gyűjteményt megalapozó Beősze Antal.

A vetített képes előadást követően Martincsevics Károly nyomdokain haladva a szakkörösök kipróbálták, hogy milyen volt a nyomdászok munkája. A jó hangulatú kézműves foglalkozás során szorgalmas munkájukkal elkészített könyvecskéik révén a megismert jeles csornai példaképeink emlékét ezúton is tovább őrizhetik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 16:00, csütörtök | Helyi

71 lakástűz az első negyedévben

Az 71 tűzzel érintett épület közül egyikben sem volt füstérzékelő.

2024. Április 18. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 18. 09:27, csütörtök | Helyi

Egy kapuvári férfi lett internetes csalás áldozata

A kapuvári nyomozók megtalálták a tettest, vádat emelnek ellene.

2024. Április 17. 16:00, szerda | Helyi

Magyarkeresztúrról eltűnt férfit keresnek a rendőrök

A 45 éves férfi megtalálása érdekében a csornai rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.