Városlista
2022. július 1, péntek - Annamária

Hírek

2018. Január 22. 13:00, hétfő | Helyi
Forrás: Csornai Múzeum

Jeles csornai személyiségek nyomában

Jeles csornai személyiségek nyomában

Megkezdték az új évet a Csornai Múzeum szakkörei is.

Az idei első szakköri foglalkozásokon Csorna múltja néhány kiemelkedő személyiségének életútjával ismerkedhettek meg a résztvevők. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Csornai Támogató Szolgálatától, majd a Győr EESZI Fogyatékosok Napközi Otthonából érkeztek látogatók a múzeumba. Először az állandó kiállításon látható tárgyakon és dokumentumokon keresztül ismerték meg azt, hogy a város múltjának néhány nagy alakja milyen szerepet játszott Csorna életében.

Kiderült számukra, hogy miért viseli csornai utca az 1848-49-es szabadságharc nemzetőrtisztje, a tudós paptanár Laky Döme nevét, miért tekinthetők példaadó, elismerésre méltó személyiségeknek „jóságos nagyúrként” a csornaiak emlékezetében megmaradt nagybérlő hegyfalusi Sugár Sándor, a város iparosainak kulturális életében kiemelkedő szerepet játszó könyvkötőmester Martincsevics Károly, a kórházalapító Kokas Lajos, a hősi önfeláldozással a 2. Magyar Hadsereg számos katonájának életét megmentő Dr. vitéz Nagy Károly, a premontrei templom kiemelkedő zeneszerző karnagya Kopasz Aurélés múzeumi gyűjteményt megalapozó Beősze Antal.

A vetített képes előadást követően Martincsevics Károly nyomdokain haladva a szakkörösök kipróbálták, hogy milyen volt a nyomdászok munkája. A jó hangulatú kézműves foglalkozás során szorgalmas munkájukkal elkészített könyvecskéik révén a megismert jeles csornai példaképeink emlékét ezúton is tovább őrizhetik.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Július 01. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2022. Július 01. 09:00, péntek | Helyi

Szakképzési lehetőségek a Rábaközben, a rábaközieknek

A Soproni Szakképzési Centrum kínálata Sopronban, Fertődön, Kapuváron és Csornán.

2022. Június 30. 17:30, csütörtök | Helyi

Idén is cirkuszjeggyel jutalmazza a kitűnő tanulókat a Fővárosi Nagycirkusz

A tanévet kitűnő eredménnyel záró általános iskolás diákoknak a Fővárosi Nagycirkusz ingyenes belépőjegyet biztosít nyári előadásai valamelyikére. A Kitűnő Tanuló Program kuponjai szeptember 18-ig válthatók be.

2022. Június 30. 16:00, csütörtök | Helyi

Jubileumi fotóvonat indul július 9-én

Örökítsük meg a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút megújult járműveit, egyedülálló környezetben!