Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. December 08. 12:11, szombat | Helyi
Forrás: saját forrás

Jó lesz figyelni, mert a NAV is figyel

Jó lesz figyelni, mert a NAV is figyel

A képen látható helyzet anyagi okok miatt tízezrek számára idén csak egy megvalósíthatatlan álom maradt.

Idén több mint 30 ezer fiatal nem került be a felsőoktatásba. Ez a rekord szám a januárban hidegzuhanyként érkezett felsőoktatási keretszámok következménye is. Sokan, akik nem jutottak be állami finanszírozású szakra, anyagi helyzetük miatt meg sem merték próbálni a költségtérítéses helyeket. A részösztöndíjas helyek töredékét tudták csak betölteni, az nem kellett a továbbtanulni szándékozóknak. Ma már csak a röghöz kötés és az eladósodás közt lehet választani. Ez már sokak számára önmagában reménytelen helyzet, de ideje figyelni egy határidőre, aminek elmulasztása súlyos következményekkel járhat.

Amennyiben nem tanulnak tovább, és munkát sem találnak, december 16-tól már maguknak kell fizetniük az egészségügyi járulékot.Nemcsak nekik jár le december 16-án a határidő. Azoknak a friss diplomásoknak is fizetniük kell, akik az oklevél megszerzése óta nem tudtak elhelyezkedni. Az egészségügyi járulék havonta 6390 forint, amit csekken kell átutalni az adóhivatalnak.

Idén 18 milliárd forint önálló befizetés érkezett az adóhivatalhoz. A hatóság adataiból kiderül, hogy egyre többen tudják, fizetniük kell az orvosi ellátásért. Míg 2007-ben 132 ezer önkéntes fizető volt, 2011-re ez a szám több mint a duplájára nőtt. Aki nem fizet, azt figyelmezteti az adóhivatal. Ha valaki elmulasztaná a járulékot megfizetni, az adóhivatal határozatot küld részére, amelyben visszamenőlegesen megállapítják a fizetési kötelezettséget, illetve a késedelmi pótlékot.

Novemberig csaknem 49 ezer ilyen határozatot postázott a hivatal, de az orvosi ellátás és a gyógyszertári vásárlás során is kiderülhet, ha valakinek nincs egészségügyi biztosítása

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!