Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Július 03. 16:58, kedd | Belföld
Forrás: mti

Jó pár új autó beszerzésével folytatódik a mentőszolgálat fejlesztése

Jó pár új autó beszerzésével folytatódik a mentőszolgálat fejlesztése

Az elkövetkező időszakban is folytatódik az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) fejlesztése - mondta az egészségügyért felelős államtitkár kedden Budapesten.

Nagy Anikó a mentőszolgálat Markó utcai központjában Semmelweis-nap alkalmából tett látogatásán egyúttal bejelentette, hogy elkezdődik az új munkaruhák kiosztása. Ezek beszerzésére a kormány 1,1 milliárd forintot fordított.

Az államtitkár elmondta, az elmúlt időszakban a magyar kormány sok figyelmet fordított a mentőszolgálat fejlesztésére, és ez folytatódik.

Megemlítette, hogy 2010 óta több mint 30 mentőállomás épült és újult meg országszerte, 780 mentőautót cseréltek le, megújították a mentésirányítást és jelentős bérfejlesztést indítottak. Utóbbi során 7500 munkatárs béremelése történt meg, és - mint mondta - a tapasztalat az, hogy egyre többen választják ezt a munkát.

Nagy Anikó kitért arra, hogy az egészségügyi ágazaton belül kiemelkedett a mentőszolgálat béremelési programja, hiszen 2016 és 2018 között 67 százalékkal emelkedett a mentődolgozók bére. Az idén az őszi ágazati bérfejlesztést előrehozták januárra, és ezen felül az év elején plusz 10 százalékos béremelésben részesültek a mentődolgozók. Jövőre pedig egy szintén 8 százalékos béremelésre számíthatnak - ismertette.

Az egészségügyért felelős államtitkár úgy fogalmazott, hogy látogatása a mentőszolgálatnál az ott dolgozók iránti tisztelet és a szeretet jele.

Úgy fogalmazott, a mentők olyan hivatást választottak, amivel minden nap példát mutatnak, és ezzel a példával tanítanak az élet feltétlen tiszteletére, az élet mindenekelőttiségére.

A magyar kormány kiemelt feladatának tartja az OMSZ fejlesztését, és mindent megtesz azért, hogy a mentőszolgálat erkölcsi és anyagi megbecsültsége a következőkben tovább emelkedjék - közölte.

Hozzátette: számos intézkedést fognak hozni a szakmai fejlődés támogatására, a munkatársak testi-lelki egészségének megóvására, a jó minőségű munkaruha és eszközök beszerzésére.

"Azt szeretnénk, ha minél többen választanák ezt a hivatást, és a mentősök közössége erősödne" - mondta.

Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója arról beszélt, hogy 86 ezer új munkaruhaszettet adnak át a napokban a kollégáiknak, és idén újabb 117 mentőautó érkezik, ezzel a jövő év elejére elérik azt, hogy a mentőkocsik átlagéletkora hat év alatt lesz, ami európai viszonylatban is egyedülálló.

Úgy vélte, az államtitkár Semmelweis-napi látogatása üzenetértékű, és kifejezi a kormányzat figyelmét, ami nélkül a mentőszolgálat fejlesztése és a mentők megbecsültsége elképzelhetetlen lenne.

Csató Gábor beszámolt arról is, hogy az utóbbi időben igyekeznek komoly hangsúlyt fektetni a társadalmi kommunikációra, bővíteni a lakosság elsősegélynyújtási tudását, közösségi újraélesztési és plakátkampányt indítottak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.