Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2012. Július 21. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jöhet a magyar kamatvágás?

Jöhet a magyar kamatvágás?

Akár kamatot is csökkenthet jövő kedden a jegybank.

Erre utalt korábban a MT két tagja is, s most már ebbe az irányba mutatnak az állampapírhozamok is. Az éven belüli lejáratok most már 7 százalék alatt vannak, ami közeli kamatvágásra utal. Közben a legutóbbi adatok szerint sem kell félni attól, hogy erősödne a bérnyomás a lakossági oldalon.

Az állampapírok hozamai indokolják a kamatcsökkentést, ahogy az is, hogy a forint piacán, a CDS-felárban is szembetűnő megnyugvás tapasztalható - írta a privatbankar.hu. Az is mellette szól, hogy körülöttünk és a többi feltörekvő országban is csökkennek a kamatok, sokfelé a nullához közelítenek emiatt megnőtt az előnyünk. Közben óvatosságra int, hogy több adóváltozás hatása továbbra is bizonytalan, illetve még nem tudni, hogy a különadók hogyan csapódnak le a fogyasztóknál. Óvatosságra int maga a globális válság, hiszen egy nagyobb pánikhelyzetben a forint, ami az első eszközök között lesz, amit likvidálnak a befektetők. A gyengülő árfolyam mellett pedig hamar elfogy a meglevő kis hozamelőnyünk is. A jegybank nyilvánosság előtt folyó belső vitája szintén rossz üzenet. A kamatcsökkentés egyébként hagyományosan jót tenne a vállalkozásoknak és a háztartásoknak egyaránt, a tőzsde is meglódulhatna.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Belföld

Magyar-kínai együttműködés a vasúti járműgyártás területén

Együttműködési megállapodást írt alá az Acemil Zrt. a világ egyik legnagyobb mozdony- és motorvonat-gyártójával, a kínai CRRC Zhuzhou Locomotive Co. Ltd.-vel - tájékoztatta a magyar társaság pénteken az MTI-t.

2024. Május 11. 06:58, szombat | Belföld

Átadták a felújított Igmándi Erődöt Komáromban

Komárom talán soha nem fejlődött akkora léptekkel, mint napjainkban, ezt példázza a frissen felújított Igmándi Erőd átadása is, amiben fontos szerepe volt a kölcsönös tiszteletre alapuló magyar-szlovák együttműködésnek is

2024. Május 10. 12:09, péntek | Belföld

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban, az egy évvel korábbi adatokhoz képest

Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 10. 12:06, péntek | Belföld

A KSH szerint olcsóbbak lettek az üzemanyagok itthon, a szomszédos országok áranál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 626, míg a régiós országokban 616 forint volt.