Városlista
2023. június 9, péntek - Félix

Hírek

2012. Január 11. 07:38, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Jöjjön az európai föderáció?

Jöjjön az európai föderáció?

Föderációvá kell átalakítani az Európai Uniót, mert irányíthatatlanná vált, és csak így orvosolható a válság – mondta kedden Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter a varsói egyetemen tartott panelbeszélgetés keretében

„Egy olyan kölcsönös vétórendszert hoztunk létre, mely ellehetetleníti a döntéshozatalt” – mondta Sikorski, aki szerint Európának az Egyesült Államok példáját kellene követnie, ahol egy központi bank „megnyitja a csapot, és ennek köszönhetően az ország már kezd kilábalni a válságból”.

Sikorski szerint „a nagyság a tét – az, hogy az Európai Unió szuperhatalommá váljon”. Kifejtette, hogy önálló államként egyik ország sem boldogul, mert csak a közösségnek van esélye a világgazdaság játékosává válni.

A miniszter arra is kitért, hogy „a lengyel külpolitikára jellemző a statikus gondolkodás”, melynek értelmében mindenki azt feltételezi, hogy örökre az évekkel korábban meghozott Európa-párti döntések haszonélvezője marad. Sikorski szerint az európai közösségérzet eróziójához az vezetett, hogy döntéseket eddig Brüsszelben hozták, a politikusok pedig csak utólag fordultak saját nemzetükhöz, és azt magyarázták, mennyire óvták nemzetük érdekeit. Véleménye szerint eljött az ideje, hogy a politikusok végre saját nemzeteik felé forduljanak, és megmagyarázzák nekik az uniós politika lényegét, illetve azt, miként lehet megmenteni az EU-t.

Radoslaw Sikorski külügyminiszter kedden az „Európa és a válság jegyében” című panelvitában vett részt, melyet három lengyelországi civil szervezet rendezett meg. A nagy érdeklődésnek örvendő eseményen a panel résztvevőin kívül számos politikus és diplomata, többek közt Kiss Róbert magyar nagykövet is részt vett.

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 08. 07:15, csütörtök | Külföld

A NATO történetének legnagyobb légi gyakorlatát tartja

A védekezés áll a középpontban a NATO történetének legnagyobb szabású légi hadgyakorlatán - ismertették a szombaton kezdődő európai műveletről tartott szerdai berlini tájékoztatón.

2023. Június 07. 07:11, szerda | Külföld

Zelenszkij: egy hét múlva válnak ismertté a kahovkai vízerőmű felrobbantásának következményei

A kahovkai vízerőmű felrobbantásának következményei nagyjából egy hét múlva, a vízszint stabilizálódása után válnak ismertté - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden.

2023. Június 07. 07:09, szerda | Külföld

Közepes erősségű földrengés volt kedden este a romániai Arad megyében, Magyarországon is érezték

Közepes, 5,3-as erősségű földrengés volt kedden este Románia nyugati részén, a magyar határ melletti Arad megyében - közölte a román Országos Földtani Intézet (INFP).

2023. Június 06. 06:00, kedd | Külföld

Nagyszabású ukrán támadás meghiúsításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Nagyszabású offenzívát indítottak az ukrán fegyveres erők öt frontszakaszon a donyecki régió déli részén vasárnap reggel, amely nem járt sikerrel - közölte az orosz védelmi minisztérium szóvivője hétfőre virradóra.