Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. December 12. 10:11, hétfő | Helyi
Forrás: Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Jön a hideg, fűtsünk biztonságosan!

Jön a hideg, fűtsünk biztonságosan!

A felülvizsgálatot bízzuk szakemberekre!

A Győr-Moson-Sopron Megyei Tűzmegelőzési Bizottság tüzelésbiztonsági sorozatának első két részében először a társasházi lakástüzekről, aztán szén-monoxidrólvolt szó, aharmadik részében a szilárd tüzelésű eszközök és a kémények veszélyeire figyelmeztet.

A fűtési időszakban a tűzesetek megelőzése érdekében nem szabad megfeledkezni a szilárd tüzelésű berendezésekről sem. Éghető anyagokat, berendezési tárgyakat, tüzelőanyagot, újságpapírt a fűtőberendezés és a hozzá kapcsolódó füstelvezető csövek közelében nem szabad elhelyezni. Figyelni kell arra is, hogy a kazánok vízkör elmenő, és visszatérő szelepe a fűtés alkalmával nyitva legyen. Áramszünet esetén a keringető szivattyú nem működik, ilyenkor a tüzelést nem szabad folytatni, a parazsat el kell távolítani a kazánból. Ha elmegyünk otthonról, ne rakjuk meg a kazánt, mert ha áramszünet lesz, a keringetés megszűntével a víz felforr a kazánban, és az felhasadhat, felrobbanhat. A szilárd tüzelőanyaggal üzemelő kazánok, kandallók, kályhák nyílt égésterűek, tehát a működéshez szükséges oxigént a környezetükből nyerik, ezért fontos, hogy mindig legyen a tökéletes égéshez elegendő levegő, fontos a rendszeres szellőztetés.

Az égéstermék-elvezetők felülvizsgálatát kéményseprők végezik el. Őket munkájukban akadályozni nem szabad. Ha a tulajdonos a helyszínre történő bejutást, vagy a munka akadálytalan elvégzését, ismételt szabályszerű értesítés ellenére akadályozza, a szolgáltató köteles az első fokú tűzvédelmi hatóságot írásban értesíteni. A tűzvédelmi hatóság jogszabályban meghatározott szankciót alkalmazhat. (hatósági felhívás, kötelezés, bírság)

Egyre többen térnek át a szilárd tüzelésű fűtőberendezésekre. Ezért érdemes tudni, ha nem megfelelően kiszáradt fával fűtenek a lakók, akár három hét alatt képes eltömődni a kémény. Ez a lerakódott korom vagy szurokréteg bármikor be tud gyulladni és koromégéshez, kéménytűzhöz vezethet.

Optimális esetben az égéstermék a kéményen keresztül távozik, azonban ha nem megfelelő a kémény kialakítása, vagy elmarad annak tisztítása a füstgázok egyre feljebb haladva lehűlnek és lecsapódnak a kémény falán. A korom 480 Celsius fokot elérve izzani, égni kezd, és bekövetkezik a kéménytűz. A kéményben az izzás, égés során a hőmérséklet akár az 1000 Celsius fokot is elérheti. Ebben az esetben az első teendő, hogy a tűzoltóságot haladéktalanul értesítsék, és a tüzelőberendezés szellőzőnyílásait lezárják, majd a kémény felületéről minden éghető anyagot – képet, terítőt, falburkoló anyagot – azonnal el kell távolítani, és a kéményt teljes hosszában, egészen a padlásig ellenőrizni kell. Semmi esetben ne kezdjék meg az oltást vízzel, mert a kémény széthasad!

A szakemberek kérik a lakosságot, hogy ne fogjanak hozzá a kémények házilagos – különböző tisztítócsomagok megvásárlásával – kitakarításához, ezt mindig bízzák szakemberre.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 09:00, szerda | Helyi

Főzőverseny felhívás a Kónyi Bikafesztiválra

Főzőcsapatok jelentkezhetnek.

2024. Április 23. 16:00, kedd | Helyi

Eldőlt, hogy ki készítette tavaly a legjobb bort a Csornai Járásban

XI. Bágyogszováti Borverseny eredményei

2024. Április 23. 13:00, kedd | Helyi

Nevező csapatokat várnak a szili majális focikupájára

III. Mesevár Kupa

2024. Április 23. 09:00, kedd | Helyi

Átadták a Csornai Járásbíróság felújított épületét

Az épületben 1928 és 1976 között már működött bíróság.