Városlista
2023. február 7, kedd - Tódor

Hírek

2011. November 29. 13:28, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jön a plázastop,a tankönyvellátás állami közérdekű feladat lesz

Jön a plázastop,a tankönyvellátás állami közérdekű feladat lesz

Jövőre az ideinél 16 milliárd forinttal kevesebbet fordít a közösségi közlekedés támogatására az állam.

Így döntött az Országgyűlés, de arról is határoztak, hogy a foglalkoztatást helyettesítő támogatás ezentúl nem az öregségi nyugdíj legkisebb összegével, hanem annak 80 százalékával egyezik majd meg.

A felsőoktatási törvény kiegészül azzal, hogy az új hallgatók létszámkeretének intézmények közötti elosztását és az intézményi keretszámokat az illetékes tárca vezetője határozza meg. Az Országgyűlés döntött arról is, hogy januártól tilos 300 négyzetméternél nagyobb üzleteket és bevásárlóközpontokat építeni, vagyis életbe lép a pálzastop, amely 2014 végéig lesz érvényben, a tankönyvellátás pedig állami közérdekű feladat lesz. A képviselők megszavazták a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény módosítását, vagyis Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat néven egyesül a jelenleg működő két katonai titkosszolgálat, a Katonai Felderítő Hivatal és a Katonai Biztonsági Hivatal.

Döntöttek arról is , hogy az Országos Bírósági Hivatal elnöke újraválasztható, ha lejár a megbízatása, ha pedig a parlament addig nem talál a helyére új elnököt, mandátuma az utódja megválasztásáig meghosszabbodik.A bírósági hivatal elnökének feladata lesz a többi között, hogy - az ügyek ésszerű időn belüli elbírálása érdekében - másikat jelöljön ki a leterhelt bíróság helyett annak kérésére vagy a legfőbb ügyész indítványára.

Magyarországon folytatni kell azokat a mély szerkezetei átalakításokat, azokat a reformokat, amelyek a Széll Kálmán tervvel elindultak – ezt mondta a Parlamentben a nemzetgazdasági tárca államtitkára. Cséfalvay Zoltán szerint ezzel együtt minden olyan eszközre szükség van, amely jövőre segíti a gazdasági növekedést.

A Fidesz-frakció támogatja, hogy a jövő évi büdzsébe betervezett 200 milliárd forintos tartalék csak jövő év októberétől legyen felhasználható. Lázár János frakcióvezető megerősítette, hogy az ország jövő évi gazdasági növekedési várakozásait a német GDP-re vonatkozó végső előrejelzés fogja meghatározni. A politikus úgy látja, hogy a jövő évi magyar költségvetés érdemi módosítására nem lesz szükség.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 06. 14:05, hétfő | Belföld

Az ország legszegényebb falvaiban futnak tovább a korábbi Mol Bubi kerékpárok

Máltai szeretetszolgálat: a felzárkózó településeken futnak tovább az első Mol Bubi kerékpárok, ingyenes kölcsönzéssel.

2023. Február 06. 13:19, hétfő | Belföld

Egy sztrádára befutó férfi miatt ütköztek autók az M5-ösön

Két baleset történt az M5-ös autópálya 66-os és 67-es kilométere között Lajosmizse térségében a Budapest felé vezető oldalon hétfőn délelőtt.

2023. Február 06. 07:24, hétfő | Belföld

Illegális bevándorlás - Több mint háromszáz határsértő ellen intézkedtek a rendőrök a hétvégén

Péntektől vasárnapig 310 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.