Városlista
2023. június 3, szombat - Klotild

Hírek

2012. Május 11. 14:00, péntek | Helyi
Forrás: saját forrás

Jönnek a fagyosszentek!

Jönnek a fagyosszentek!

A fagyosszentek a magyar népi hagyomány szerint a Pongrác, Szervác, Bonifác napok (május 12., 13., 14.), valamint Orbán napjának (május 25.) a közös elnevezése.

A májusi fagyok valószínűleg azért kapnak különös figyelmet, mert a zsenge növényzet ilyenkor sínyli meg legjobban a fagyot. A jelenséggel régóta foglalkoztak a meteorológusok, akik szerint a fagyosszentek idején észak-nyugat Európában rendszerint légnyomási maximum van, míg keleten és délkeleten alacsony a légnyomás. A légnyomás-minimum közepe Magyarország, ahol az Alföld ebben az időben erősen fölmelegszik. A lehűlés jelenségét nem csak Magyarországon, hanem Ausztriában, Németországban és Lengyelországban is megfigyelték.

A várható májusi fagyok miatt a kényesebb növényeket (uborka, paradicsom, bab) csak a fagyosszentek után ültették. Egy topolyai népi magyarázat szerint „Pongrác kánikulában subában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsipkedték a szúnyogok - ezért haragusznak ránk emberekre és évről évre visszajönnek, hogy bosszantsanak bennünket".

Vajon elromlik-e a mai gyönyörű napsütéses meleg időjárás a következő napokban? Ha szabadtéri programot tervezel, nézd meg az infoRábaközön a környékünkre vonatkozó valós idejű időjárásjelentést és az előrejelzést.

Sajnos kevés jó hírrel szolgálhatunk, sőt azt is elmondhatjuk, hogy a múlt héti ballagásokra előrejelzett időjárás pontosan bevált.

Címkék: időjárás, rábaköz

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 03. 10:00, szombat | Helyi

Vadásztáborokat rendeznek Göbös-majorban gyerekeknek

Két augusztusi turnusra lehet jelentkezni.

2023. Június 02. 16:00, péntek | Helyi

Természeti kincsek közt élünk

Csíkos-éger a Hanságban.

2023. Június 02. 13:00, péntek | Helyi

Hétvégi programok a Rábaközben

Hova menjek? Mit csináljak?

2023. Június 02. 09:00, péntek | Helyi

Átadták a nyerteseknek a díjakat a katasztrófavédelem alkotói pályázatán

A diákok kreatív alkotásokon keresztül mutatták be a füstérzékelő jelentőségét.