Városlista
2022. december 4, vasárnap - Barbara, Borbála

Hírek

2011. Október 21. 14:45, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress

Jönnek az extra intelligens számítógépek

Jönnek az extra intelligens számítógépek

Az amerikai Northwestern University tudósai egy olyan anyagot hoztak létre, amely képes saját elektronikus tulajdonságait radikálisan megváltoztatni.

A tervek szerint a jövőben ebből az anyagból készülhetnek a legolcsóbb, legkisebb és legnagyobb teljesítményű extra intelligens számítógépek.

A tudósok elmondták: az anyagból készült ellenállás lehet tranzisztor vagy dióda is attól függően, hogy mire van szükség. Ráadásul a chipek képesek lesznek saját magukat újrahuzalozni, így igény szerint szinte bármilyen feladatot el tudnak majd látni a számítógépen belül - írja a Nature Nanotechnology.

A hordozhatóság növelésének igénye egyre sürgetőbbé vált az utóbbi időben, ugyanakkor hatalmas kihívást jelent a cégek számára az elemi alkatrészek méretének folyamatos csökkentése. A kutatók szerint azonban a problémára nem a méretcsökkentés, hanem a chipek sokoldalúbbá tétele a megoldás.

Az új alkatrészek olyanok lehetnek a számítástechnikában, mint a svájci bicska: egyetlen chippel feladatok végtelen sora lesz megoldható. Ennek köszönhetően a számítástechnikai eszközök mérete és ára csökkenhet, teljesítményük ugyanakkor nőni fog - mondta David Walker, az egyik kutató.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 04. 11:13, vasárnap | Belföld

Dömötör Csaba: a kormánynak az energiaárak mellett az ellátásbiztonságért is harcolnia kell

Nem csupán az olaj és gáz árának emelkedése ellen kell harcolnia a kormánynak, hanem az ellátás biztonságát is garantálnia kell.

2022. December 04. 11:10, vasárnap | Belföld

Polgár Juditot beiktatták a sakk Hírességek Csarnokába

Szombat este St. Louisban ünnepélyes keretek között beiktatták a sakkozók Hírességek Csarnokába Polgár Juditot, minden idők legjobb női játékosát.

2022. December 04. 08:39, vasárnap | Belföld

AM: a vadhús fenntartható, természetes, egészséges és hazai

2022. December 04. 08:37, vasárnap | Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól

Magyarország mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól - közölte hivatalos Facebook-oldalán a külgazdasági és külügyminiszter szombaton.