Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Február 14. 18:05, hétfő | Belföld
Forrás: mti - Fotó: MTI/Illyés Tibor

Jóváhagyta a gyermekvédelmi népszavazás szavazólapjait az NVB

Jóváhagyta a gyermekvédelmi népszavazás szavazólapjait az NVB

Jóváhagyta a gyermekvédelmi népszavazás szavazólapjainak mintáit hétfői ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), az egyik a magyarországi, a másik a levélben szavazásra készült.

Az NVB feladata a szavazólapok adattartalmának jóváhagyása, ez az úgynevezett imprimálás azt jelenti, hogy az NVB elfogadja a szavazólap "képét".

Külön szavazólapot hagyott jóvá az NVB a magyarországi szavazáshoz, ezen szerepel a bal felső sarokban egy karika a bélyegzőlenyomatnak, és külön szavazólapot a levélben szavazáshoz. A levélben szavazók szavazólapján - ellentétben a magyarországi szavazás szavazólapjával - nincs pecséthely, azok pecsét nélkül is érvényesek lesznek, helyette a szavazólap a "levélben szavazás szavazólapja" feliratot tartalmazza.

A szavazólapon szerepel a "szavazólap" megjelölés, az, hogy országos népszavazás szavazólapjáról van szó, valamint a szavazás napja (április 3.). Feltüntették rajta azt is, hogy érvényesen szavazni kérdésenként csak egy válaszra lehet, a válasz feletti körbe tollal írt két, egymást metsző vonallal, például (X) vagy (+).

A levélben szavazók szavazólapján a szavazat elhelyezésére szolgáló karika zöld, ennek oka, hogy ezeket a voksokat a Nemzeti Választási Iroda számlálja majd meg, és a gyors eredménymegállapításért először azokat szkennelni fogják.

A szavazólapon szerepelnek a népszavazásra feltett kérdések is, a következő sorrendben: "Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?", "Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?", "Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?", "Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?"

A kérdések mellett található az igen és a nem válasz megjelölésére szolgáló karika.

Mindkét szavazólap A4 méretű, és világoskék szalag keretezi.

Az NVB-nek a szavazólap adattartalmát jóváhagyó határozata ellen egynapos határidővel bírósági felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani a Kúriához.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.