Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Május 03. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mti - Fotó:MTI/Mohai Balázs

Jóváhagyta az EP-szavazólapok mintáját az NVB

Jóváhagyta az EP-szavazólapok mintáját az NVB

Jóváhagyta az európai parlamenti (EP-) választás szavazólapjainak mintáit csütörtöki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB), az egyik a magyarországi, a másik a levélben szavazóknak készült.

Miután az NVB nyilvántartásba vette az EP-választáson induló listákat, és az erről szóló határozatok jogerőre emelkedtek, a testület következő feladata a szavazólapok adattartalmának jóváhagyása volt. Ez az úgynevezett imprimálás azt jelenti, hogy az NVB elfogadja a szavazólap "képét", azt, hogy helyesen szerepelnek-e rajta a jelölőszervezetek, valamint a listákon lévő jelöltek neve.

A jogszabály szerint az EP-választás szavazólapja a listák nevét az NVB által kisorsolt sorrendben tartalmazza: MSZP-Párbeszéd, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Fidesz-KDNP, Momentum Mozgalom, Demokratikus Koalíció, Mi Hazánk Mozgalom, Magyar Munkáspárt, Lehet Más a Politika. Az NVB által elfogadott, hosszúkás szavazólapon egy sorban szerepel a kilenc lista.

Az NVB két külön szavazólapot hagyott jóvá. A magyarországi és a külképviseleti szavazáshoz készítetten szerepel a bal felső sarokban egy karika a bélyegzőlenyomatnak. A levélben szavazáshoz készített szavazólap pecsét nélkül érvényes, így ezen nem szerepel a pecsét helye, a szavazatok gyors összeszámlálását segítő szkennelést pedig két sötét négyzet segíti.

A szavazólapon szerepel a "szavazólap" megjelölés, a választás megnevezése (az Európai Parlament tagjainak választása), a szavazás napja (vagyis május 26.). Fel van tüntetve rajta az is, hogy csak egy listára lehet érvényesen szavazni. Azt is feltüntették, érvényesen szavazni a lista neve feletti körbe tollal írt két egymást metsző vonallal lehet.

A szavazólapon minden lista 4,5 centiméter széles területet foglal el.

A szavazólap tartalmazza a lista sorszámát (egytől induló, folyamatos sorszámozással), alatta a jelölőszervezet logóját (a jelölőszervezetek logóját egy 20 milliméter magas, 40 milliméter széles területen kell feltüntetni), a szavazásra szolgáló kört, alatta a lista rövid nevét (kivéve a Momentum Mozgalomnál, amely nem adott meg rövid nevet), alatta a jelölőszervezet teljes nevét és a lista első öt jelöltjének a nevét.

Az NVB-nek a szavazólap adattartalmának jóváhagyásával kapcsolatos határozata ellen - egynapos jogorvoslati határidővel - bírósági felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani a Kúriához.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.