Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2011. Október 19. 07:17, szerda | Belföld
Forrás: OrintPress

Jövő héten indul a 15. Csabai Kolbászfesztivál

Jövő héten indul a 15. Csabai Kolbászfesztivál

Október 28-31. között 15. alkalommal kerül megrendezésre Békés megye egyik legnagyobb rendezvénye, az országos és nemzetközi hírű Csabai Kolbászfesztivál.

A fesztivál legnépszerűbb eseménye a kolbászkészítő verseny, melyre közel 500 csapatot várnak, de több más gasztronómiai megmérettetésre is lehet nevezni.

A hagyományos szárazkolbász-verseny mellett idén először bográcsos töltött káposzta és kolbászos-tarhonyás ételkészítési versenyeken is összemérhetik főzőtudományukat az érdeklődők.A fesztivál csúcspontját jelentő október 29-i kolbászkészítő versenyre 3-5 fős csapatok nevezését várják, akiknek 10 kg kolbászhúsból kell sütni való kolbászt készíteniük 2 óra alatt. A verseny minden évben nagyszerű hangulatban telik, mely sok visszatérő csapatot és ismert embereket is vonz. Idén sem lesz ez másképp, sőt, minden valószínűség szerint rekord számú gyúrócsapat vesz részt a rendezvényen.

Október 30-án, vasárnap kerül sor a Krajcsó Pál emlékversenyre, melynek névadója a híres hentesmester, a Csabai Kolbászfesztivál 2000. évi Életműdíjasa, aki sokat tett a csabai házikolbász ízvilágának megőrzéséért. Az emlékversenyre az elmúlt 15 év bajnokai és győztes csapatai mellett mindenkit szeretettel várnak, aki kedvet érez a nagy elődök nyomdokába lépni. A csapatok feladata, hogy 10 kg kolbászhúsból kétféle − vékony és vastag − csabai kolbászt készítsenek. Egy darab 30 cm-es sütőkolbászt, valamint 1 szál, legalább 40 cm hosszú vastagkolbászt kell leadniuk a zsűrizéshez. A vastagkolbászokat Krajcsó Pál szabadkéményes füstölőjében felfüstölik és érlelik. A zsűri 2012. január 25-én, Pál napján értékeli a versenykolbászokat, és január 28-án ünnepélyes keretek között adja át a díjakat.

Idén először főzőversenyeken is lehet indulni. A töltött káposzta főzőversenyre (október 30.) 3 fős csapatok nevezhetnek, akiknek 4 kg darált húsból és a savanyú káposztából bográcsos töltött káposztát kell készíteniük.

A kolbászos-tarhonyás ételfőző versenyt október 31-én rendezik meg, szintén 3 fős csapatok részvételével. Feladatuk, hogy 1,5 kg tarhonyából és 1 kg füstölt vékony csabai kolbászból tarhonyás ételt készítsenek. A korábbi évekhez hasonlóan a versenyek mellett sok színvonalas szórakoztató program és fergeteges hangulat várja a közel százezer látogatót Békéscsabán, a Városi Sportcsarnok területén.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.