Városlista
2022. május 26, csütörtök - Fülöp

Hírek

2021. Február 05. 14:05, péntek | Külföld
Forrás: Lucie Szymanowska, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: mti

Jövő pénteken kezdődik a tanárok beoltása Lengyelországban

Jövő pénteken kezdődik a tanárok beoltása Lengyelországban

Lengyelországban jövő pénteken kezdődik a tanárok koronavírus elleni vakcinálása, első körben a hagyományos formában oktató, vagyis alsótagozatos tanítókat fogják beoltani

- közölték a varsói miniszterelnöki hivatal csütörtöki sajtóértekezletén. Az oltásra jelentkező, 60 évnél fiatalabb tanároknál az AstraZeneca cég gyártotta vakcinát fogják alkalmazni. Az oltóanyag első, 120 ezer adagból álló szállítmányát szombatra várják, és a gyártó által továbbított dokumentumok alapján február végéig négy ütemben mintegy egymillió adag ilyen vakcina érkezik Lengyelországba - mondta el Michal Dworczyk, a kormányfői hivatal vezetője.

Közlése szerint a tanárok oltását egy hónap alatt bonyolítják le, a jelenleg otthonról dolgozókat is beleértve.

A 60 évnél idősebb tanárokat a Pfizer-BioNTech vagy a Moderna gyártotta vakcinával oltják.

A felsőbb osztályok átállását a hagyományos, jelenléti oktatásra a lengyel hatóságok a tantermekbe január 18-án visszatért alsótagozatos tanárok körében jövő héten végzendő újabb tesztelés eredményétől teszik függővé. A januári szűrés során a tanítók mintegy 2 százalékánál mutattak ki aktív fertőzést. Az alsó tagozatos diákok visszatérése az iskolákba nem eredményezte a járványgörbe emelkedését.

Egy másik, hat krakkói iskolákban végzett januári tesztelésből viszont kiderült: a tanárok közel 50 százaléka már korábban átesett a fertőzésen, anélkül, hogy észrevették volna.

Dworczyk hétfőn közölte: növekszik az érdeklődés a vakcinálás iránt, beoltatta magát már az orvosok 94 százaléka, valamint a gondozóotthonok lakosainak több mint 80 százaléka.

Január 25. óta a 70 évesnél idősebbek beoltása zajlik Lengyelországban. A további korcsoportok vakcinálása az oltóanyag-szállítmányok ütemezésétől függ.

A lengyel egészségügyi tárca csütörtökön 6496 új fertőzésről számolt be, ami 657 esettel kevesebb, mint az előző hét azonos napján volt. Az utóbbi hét nap alatt átlagosan 142 fertőzést regisztráltak egymillió lakosra átszámítva, Lengyelország ezzel az Európai Unión belül a hetedik legalacsonyabb fertőzöttségi adatot tudja magáénak.

Csökken a kórházakban kezeltek száma, jelenleg 12 945 fertőzött szorul kórházi kezelésre, 1333-an vannak lélegeztető gépen. Továbbra is magasak viszont a halálozási adatok, kifejezetten a Covid-19 miatt egy nap alatt 84 ember, a Covid-19 és más betegségek együttes megléte miatt pedig 360 ember hunyt el.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök pénteken várhatóan a járványintézkedések további részbeni feloldását jelenti be.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Május 26. 11:05, csütörtök | Külföld

A fertőzöttek száma 527,3 millió, a halálos áldozatoké 6,282 millió a világon

A világon 527 332 240 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 282 991 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai alapján.

2022. Május 26. 08:00, csütörtök | Külföld

Rubelben készül törleszteni az államadósságát Oroszország

Oroszország továbbra is teljesíti külső államadóssági kötelezettségeit annak ellenére, hogy Amerika elutasította adósságszolgálati engedélyének meghosszabbítását, a kifizetések rubelben történnek majd

2022. Május 26. 06:00, csütörtök | Külföld

Újabb európai országban azonosítottak majomhimlős beteget

Hatra emelkedett a majomhimlőben megbetegedett személyek száma Olaszországban, a legújabb esetet Lombardiában azonosították - közölték az olasz egészségügyi hatóságok szerdán.

2022. Május 25. 17:00, szerda | Külföld

Karikó Katalint díszdoktorai közé választotta a Yale Egyetem

A Yale Egyetem is díszdoktorai közé választotta Karikó Katalint, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatóprofesszorával együtt idén tíz kiválóság részesült az 1701-ben alapított amerikai magánegyetem elismerésében