Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2011. November 19. 14:30, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jövőre lehet új megállapodásunk a Nemzetközi Valutaalappal

Jövőre lehet új megállapodásunk a Nemzetközi Valutaalappal

Magyarországnak nincs szüksége kölcsönre, a Nemzetközi Valutaalappal egyfajta pénzügyi biztosításról tárgyalunk – jelentette ki tegnap Orbán Viktor.

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke szerint hazánk olyan megállapodásokat köthet a költségvetés finanszírozása érdekében, amelyek érdemben nem csökkentik a kormány gazdasági mozgásterét - írja a Magyar Hírlap.

A gazdasági tárca közölte, a kormány megkezdte a tárgyalásokat a Nemzetközi Valutaalappal.„Majd meglátjuk”, hogy diktálhat-e az IMF, hiszen „többet az ország gazdasági önállóságát senki sem korlátozhatja” – mondta tegnap az MR1-Kossuth rádió műsorában Orbán Viktor miniszterelnök a szerződés feltételeiről. A kormányfő közölte: a magyar gazdaságot erős alapok jellemzik, s a kormány nem akarja feladni a „szabad kéz politikáját”. A Nemzetközi Valutaalappal egyfajta pénzügyi biztosításról tárgyalnak, amelyre a gazdasági növekedés beindításához van szükség. Orbán szerint Magyarországon a következő évben rendkívül aktív gazdaságpolitikára lesz szükség, különben a gazdaság növekedése igazodik az eurózóna tagállamainak lassú növekedéséhez.

Emlékeztetett: Magyarország másfél százalékosra tervezett GDP-növekedését a német gazdaság hivatalos prognózisa után módosíthatja a magyar kormány. Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke az M1 Ma reggel című műsorában kiemelte: Magyarország nem adhatja fel alaptörekvéseit, kizárólag olyan megállapodásokat köthet a költségvetés finanszírozása érdekében, amelyek érdemben nem csökkentik a kormány gazdasági fennhatóságát, önállóságát, s amelyek lehetővé teszik, hogy az adósságkezeléssel, a gazdaság- és családtámogatással, a munkahelyteremtéssel és a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos programjait folytatni tudja a kabinet. Az új megállapodás várhatóan a jövő év első hónapjaiban köttetik meg – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A Matolcsy György vezette tárca megerősítette: a magyar gazdaság a piacról finanszírozza magát, nem függ mások jóindulatától.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: IMF, Magyarország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk