Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2011. Október 22. 07:29, szombat | Kék hírek
Forrás: MTI

Újságban hirdette az illegális pálinkát

Újságban hirdette az illegális pálinkát

Újsághirdetésben árulta az illegálisan előállított pálinkát egy Borsod megyei, felsőnyárádi férfi, aki ellen jövedéki orgazdaság miatt indult eljárás.

Közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-magyarországi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának sajtóreferense pénteken.

Varga Zoltán emlékeztetett arra: a jövedéki törvény tavaly szeptember 27-étől lehetővé teszi a 18. életévét betöltött minden természetes személy számára, hogy a lakóhelyén vagy a gyümölcsöse helyén saját tulajdonú berendezésével pálinkát, azaz párlatot állítson elő saját termelésű vagy akár vásárolt gyümölcséből.

„Ezt, vagyis a házi szeszfőzés szabályait szegte meg az a Felsőnyárádon élő férfi, aki hirdetésben árulta lefőzetett pálinkáját”, ez az első eset az országban, amikor a tavaly bevezetett házi pálinkafőzés szabályait megpróbálták kijátszani – tette hozzá.

Mint mondta, a jogszabály pontosan meghatározza, hogy az egy háztartásban élő magánfőzetők egy naptári évben összesen csak 50 liter 86 térfogatszázalékos párlatnak megfelelő mennyiséget állíthatnak elő adómentesen. Az ilyen módon előállított párlatot azonban értékesíteni nem lehet. A NAV munkatársainak feltűnt az újságban megjelentetett hirdetés. A megjelölt telefonszámon 100 liter pálinkát rendeltek a férfitól, akivel a Kazincbarcika melletti egyik benzinkútra beszélték meg a találkozót. A nagy mennyiség hallatán az eladó még kedvezményt is adott, literenként 100 forintot – közölte a sajtóreferens.

A találkozóra az adóhatóság megyei adóigazgatóságának, valamint vám- és pénzügyőri igazgatóságnak a munkatársai közösen mentek el. Próbavásárlást tartottak, vagyis a megrendelt áruért kifizették a vételárat, ezután fedték fel kilétüket. A pénzügyőrök az illegálisan előállított pálinkát és az annak szállításához használt járművet is lefoglalták. Ezután a férfi lakásához mentek, ahol további 250 liter párlat került elő, azt szintén lefoglalták.

A 36 éves eladó ellen jövedéki orgazdaság miatt indított eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Emellett a férfi csaknem 1 millió forintos jövedéki bírságra is számíthat. (lm)

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.