Városlista
2023. szeptember 30, szombat - Jeromos

Hírek

2011. Szeptember 25. 14:21, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTV

Kalocsa nem bírta a szárazságot

Kalocsa nem bírta a szárazságot

Az átlagosnál kevesebb fűszerpaprikára számítanak Kalocsa környékén a nyár végi szárazság miatt.

A nehézségek ellenére a szakemberek ugyanakkor jó minőségű termésre számítanak. Magyarország évek óta behozatalra szorul őrölt paprikából, a hiányzó mennyiséget a távol-keleti országokból kell importálni.

Kalocsa környékén a fűszerpaprika ültetvényeken csak a nagyobb területen gazdálkodók tudtak öntözni. Ezeken a földeken nincs gond a terméssel, de a kisebb termelőknél a csapadék hiánya jelentős termelés kiesést okozott. A meleg miatt viszont az érés az átlaghoz képest két héttel előrébb tart.

Nemcsak a csapadék hiánya, de különböző betegségek is gondot okoztak Kalocsán, ami érzékenyebb fajták esetében akár 50-60 százalékos hozamcsökkenést is okozhatott. Szaknyelvi kifejezéssel élve elaprósodott a termés, a paprikák kicsik maradtak.

A minőségre idén nem lehet panasz, az első mérések szerint mind a festék, mind a szárazanyag tartalom megfelelő A Magyarországon termelt fűszerpaprika mintegy 40 százalékát őrlik meg, a többit egyéb formában dolgozzák fel, elsősorban különböző ételízesítőket készítenek belőle. Őrölt paprikából évek óta behozatalra szorulunk, a hiányzó mennyiséget távol-keleti országokból szerezzük be. (lm)

hírTV

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 30. 06:00, szombat | Belföld

Újra zavartalan a termelés az Audinál

2023. Szeptember 30. 06:00, szombat | Belföld

Megkezdi a BYD elekromosautó-márka forgalmazását a Duna Autó

Megkezdi a BYD kínai elektromosautó-márka forgalmazását Magyarországon a Duna Autó október közepén - tájékoztatta a cég az MTI-t pénteken.

2023. Szeptember 29. 14:05, péntek | Belföld

Kihirdették a Prima Primissima díj idei jelöltjeit

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra.