Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Január 23. 07:49, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kamatemelést vár a piac a magyar jegybanktól

Kamatemelést vár a piac a magyar jegybanktól

Az Equilor elemzői szerint a jegybank górcsöve nem a napi mozgásokra helyezi a hangsúlyt, ezért továbbra is 50 bázispontos kamatemelésre számítanak az elemzők, amivel 7,5 százalékra emelkedne az alapkamat.

A kötvény- és a forintpiacon már teljesen beáraztak egy ilyen döntést a szereplők, ezért csalódást vagy éppen meglepetést az okozna ha nem vagy éppen csak 25 bázisponttal szigorítana a jegybank.

A legfrissebb trendek alapján nyilvánvalóvá vált, hogy a Magyarországnak az EU-val,illetve az IMF-fel a várt hitelmegállapodás kapcsán formálódó kapcsolata elsős számú piacmozgató tényező – ezt már a CIB Bank elemzői írják. A forint historikus mélypontra kerülése január folyamán felvetette egy esetleges rendkívüli kamatemelés lehetőségét, a pénzügyi stabilitás megőrzése, illetve egy túlzott leértékelődésből adódó inflációs kockázatok kivédése érdekében. A Monetáris Tanács ezen veszélyeket kiemelve verbális intervencióval felérő közleményeket bocsátott ki.A CIB elemzői szerint ugyanakkor az EU-val,illetve az IMF-fel történő megállapodás irányába tett legfrissebb lépések alapján nincs szükség rendkívüli, megelőző jellegű kamatemelésre. Ugyanakkor a forintban denominált eszközökkel szemben elvárt kockázati prémium relatíve magas maradt és a piaci szereplők továbbra is kockázatokat látnak a gazdaságpolitika alakulását illetően. Mindezek alapján az elemzők szerint a Monetáris Tanács január 24-i kamatdöntő ülésének legvalószínűbb kimenetele egy 50 bázispontos kamatemelés. Ez még csak részben szüntetné meg a jegybank „lemaradását” a piaci árazáshoz viszonyítva. Ugyanakkor ha az EU/IMF megállapodás létrejön, akkor nem lesz szükség további szigorításra.


OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.