Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2014. December 19. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Kamattámogatásos hitelre vett ingatlan eladható? – Jogász válaszol

Kamattámogatásos hitelre vett ingatlan eladható? – Jogász válaszol

Kamattámogatásos hitellel vett egy ingatlan az onlinejogsebesz.hu legújabb kérdezője, aki szeretné eladni a házat, de nem tudja, hogy megteheti-e. A szakértő válaszol. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:

Tisztelt Jogsebész!
Vásároltam egy ingatlant (gyermekem részére) "természetesen" hitelre. Állami kamattámogatásos hitelt vettem fel, amelyből még van kb. 5 millió forint. Gyermekem időközben elköltözött. Az ingatlanra nincs szükségünk, ezért szeretném eladni. Az lenne a kérdésem, hogy így el tudom-e adni, van-e rá lehetőség, mert vevőt már találtam rá. A hitelemet sajnos nem tudom kifizetni, így ebben a formában eladhatom-e? Illeték-kötelezettség terhel-e engem. A ház, amit vettem kb. 50 éves, sajnos felújítani sem tudtam, de eladni viszont el tudnám. Megtehetem-e?? Előre is köszönöm. Üdv.
2014. 11. 09.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Természetesen el tudja adni az ingatlant, de a hitelt vissza kell fizetnie. Ez a gyakorlatban úgy történik, hogy a vételárból kiegyenlítésre kerül a hitel fennálló összege, a maradék meg az Önöké.

Az SzJA fizetési kötelezettség attól függ, hogy mikor vásárolta az ingatlant. 5 év után nincs fizetési kötelezettsége. Természetesen SZJA-t csak a nyereség után kell fizetni, tehát a vételár és az eladási ár közötti különbözet után.

A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.
A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon, a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Lendvai Zsuzsa ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.