Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2022. Február 10. 16:00, csütörtök | Helyi
Forrás: ORFK Kommunikációs Szolgálat

Kampány az internet felhasználók adatainak védelmében

Kampány az internet felhasználók adatainak védelmében

Az edukációs, figyelemfelhívó kampány február folyamán zajlik.

A legnagyobb e-kereskedelmi szereplők egymással összefogva készítik fel a sokmillió felhasználót az elmúlt időszakban megszaporodott adatlopási kísérletek elleni védekezésre, törvénymódosítást is kezdeményezve. A figyelemfelhívó kampányhoz az ORFK is csatlakozott.

A koronavírus megjelenése óta jócskán megugrott az online rendelések és ügyintézések száma, ami óhatatlanul maga után vonta az adathalász kísérletek megszaporodását is. Ráadásul sokan csupán az elmúlt egy-másfél évben kezdtek el ismerkedni a digitális felületekkel, így ezek a felhasználók még inkább ki vannak téve a számukra ismeretlen eszközökkel operáló csalóknak, akik az adatok megszerzését követően károsíthatják meg őket. A jelenség azonban nemcsak a webshopokat és az online apróhirdetési oldalakat érinti, hiszen az elmúlt egy év során a legnagyobb banki és közszolgáltatási szereplők és ügyfeleik közül többen is adathalászati, adatlopási kísérletek áldozatául estek.

Mivel a magyar lakosság széles köre érintett, iparági összefogás indult a helyzet javítására, amely most az ORFK-val együttműködésben ismerteti azokat a tippeket, amelyek segítségével megelőzhetők a felhasználói adatvesztések és az azokkal végrehajtott visszaélések.

Oláh-Paulon László rendőr alezredes, az ORFK Bűnügyi Főigazgatóság Bűnügyi Főosztály Bűnmegelőzési Osztály megbízott vezetője kiemelte:
- A biztonságos internet napján elindított kampány csak az első lépések egyike, ahol figyelemfelhívásunk célja, hogy elkerülhessük az áldozattá válást az internetes vásárlásainknál. Az adathalászat elleni közös kampányban az online térben tevékenykedő gazdasági társaságok és a nyomozó hatóságok partnerként lépnek fel. Ezen jogsértések visszaszorítása erősíti az állampolgárok kiegyensúlyozott közbiztonságról megalkotott képét, egyben hozzájárul a gyors, hatékony, ügyfélbarát gazdasági, kereskedelmi vagy szolgáltatási tevékenység gyakorlásához. Az online térben történő vásárlás nagy időt takarít meg számunkra. A „megnyert” időből szánjunk arra, hogy alaposan végiggondoljuk, pontosan milyen kérésre és kinek adjuk tovább például születési adatainkat, igazolványszámainkat, telefon- és bankkártya-használathoz szükséges PIN-kódjainkat, bankszámlaszámunkat. Ehhez nyújthat értékes segítséget az edukációs kampány, hiszen a csalók mindenki által ismert szervezetek, gazdasági társaságok vagy épp pénzintézetek nevével és logójával visszaélve, okostelefonunkon és számítógépünkön férkőzhetnek a közelünkbe. Fontos, hogy ügyeinket soha ne rutinból intézzük a világhálón, adatainkat pedig minden tranzakciónál, kellő körültekintéssel kezeljük.

Palocsay Géza, a Jófogás és Használtautó.hu portálokat üzemeltető Adevinta Hungary ügyvezető igazgatója az iparági együttműködés kezdeményezőjeként állt az ügy élére:
- Nagyon örültünk, hogy több mint 20 márka csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek célja a jelenlegi jogszabályi környezet olyan irányú bővítése, hogy az a hatóságok számára hatékony segítséget nyújtson az adathalász kísérletek elleni nyomozások lefolytatására. Felhívásunkat követően az ORFK-val folytatott előremutató szakmai konzultáció során fogalmazódott meg az edukációs kampány ötlete, hiszen a felhasználók tudatossága továbbra is elengedhetetlen feltétele a hatékony védekezésnek. Mindenképpen tovább szeretnénk mélyíteni a nyomozó hatóságokkal kialakult szoros kapcsolatot az online végzett ügyek biztonságosabbá tételéért, és azért, hogy a törvényi szabályozás változásaira tett javaslataink minden érintett számára kedvező eredményre vezessenek.

Az edukációs, figyelemfelhívó kampány február folyamán zajlik. A legfontosabb, felhasználóknak megfogalmazott üzenetekkel közterületi plakátokon, az ORFK közösségi média felületein, valamint a kezdeményezéshez csatlakozó vállalatok weboldalain és hírleveleiben is lehet majd találkozni. Az akciócsoport továbbá azon is dolgozik, hogy mely magatartásokat lenne szükséges a Büntető Törvénykönyvben is szankcionáltatni, így az ORFK jogászainak segítségével folytatják tovább az egyeztetéseket a jogszabályi környezet megfelelő kialakítása érdekében.

Az iparági kezdeményezés eddigi aláírói az Adevinta Hungary mellett:

Agroinform Média Kft.
ALVEOLA Kft.
Alza.hu Kft.
Árukereső.hu (Online Comparison Shopping Kft.)
Delivery Hero Hungary Kft. (Foodpanda)
DHL Express Magyarország Kft.
DIMSZ
Euronics (Vöröskő Kft.)
Extreme Digital-eMAG Kft.
GKI Digital Kft.
GLS General Logistics Systems Hungary Kft.
Growww Digital Kft.
Kallaidesign.com
Media1 Online Tartalom Kft.
Pepita.hu Zrt.
Praktiker Kft.
Szallas.hu Zrt.
WEBSHIPPY Magyarország Kft.
Weco-Travel Kft. – Repjegy.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 16:00, csütörtök | Helyi

Pörgesd fel az agyad!

Bűnmegelőzési játék a farádi iskolában.

2024. Április 25. 13:00, csütörtök | Helyi

Állásbörze - a legújabb állásajánlatok

A heti Szuperinfóból

2024. Április 25. 09:00, csütörtök | Helyi

A megengedett sebesség duplájával ment a Speedmaraton megyei nyertese

Speedmarathon

2024. Április 24. 16:00, szerda | Helyi

Önkéntes szemétszedés Bágyogszováton

Te Szedd!