Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Július 16. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kampány indult a transzzsír túlzott használata ellen

Kampány indult a transzzsír túlzott használata ellen

Iparági és civil összefogás eredményeként az Egészségügyért Felelős Államtitkárság szakmai partnerségében népegészségügyi kampány indult az egyik legalattomosabb egészségkárosító élelmiszer-összetevő, a transzzsír (TFA) túlzott mértékű használata ellen. A kezdeményezést az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is támogatja.

Az Egészségügyi kormányzat 2013-ban szabályozni kívánja az élelmiszergyártás során keletkező transzzsír mértékét, hogy ezzel is csökkentse a Magyarországon vezető halálozási oknak számító szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Az összefogáshoz olyan élelmiszergyártók csatlakoztak, akik már most is megfelelnek a bevezetésre kerülő szabályozásnak.Kevés az egészségre veszélyesebb élelmiszer-összetevő van a transzzsírsavaknál.

Számos hazai és nemzetközi kutatás igazolja, hogy ez az észrevehetetlen, egészségkárosító mesterséges zsiradék felelős a magas koleszterinszint, az érelmeszesedés, az agyvérzés, de a szívinfarktus, a hasi elhízás, a cukorbetegség kialakulásáért is. Bizonyítható a TFA és a daganatos betegségek (pl. prosztatarák, vastagbélrák) közötti összefüggés is, mindezek mellett a meddőség és a legújabb kutatások alapján az Alzheimer-kór kialakulása is kapcsolatba hozható az ipari felhasználás során keletkező transzzsírsavakkal.

A transzzsírsavak nem képződnek az emberi szervezetben, és nem szükséges, sőt nem is kívánatos a szervezetbe való túlzott bevitelük. A magas transzzsír-tartalom tekintetében nem lehet egyes termékkategóriákat kiemelni és általános véleményt alkotni, az élelmiszerek transzzsírsavtartalmának megállapítása kizárólag az egyedi termék vonatkozásban lehetséges. Az OÉTI (Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet) folyamatosan közzéteszi az élelmiszerekben található TFA-százalékokat!

A kampánynak és a kampányindító rendezvénynek helyszínt biztosító Tesco-Global Áruházak Zrt. vezérigazgatója Nigel Jones a sajtótájékoztatón elmondta, cégük fontosnak tartja felhívni a figyelmet az egészséges táplálkozás előnyeire, ezért is örömmel adtak otthont a legújabb népegészségügyi kampánynak. A vállalat számtalan egészségügyi szűrés, kiadvány és program segítségével Magyarországon is sokat tesz az egészséges életmód népszerűsítéséért. Bánki Erik az Európai Parlament képviselője szerint Magyarország a többi uniós országhoz képest is élen jár az egészséges életmód támogatásában, hiszen hazánk a harmadik olyan tagország, ahol szabályozni kívánják az élelmiszerek transzzsír-százalékát, emellett bevezették a mindennapos testnevelést, a „mintamenza-programot, és betiltották a dohányzást a zárt légterű helyeken.

A népegészségügyi kampányban résztvevő cégek – Unilever Magyarország Kft., Nestlé Hungária Kft., Univer Product Zrt., Bonbonetti Choco Édesipari Kft. – sajtónyilatkozat aláírásával vállalták, hogy mindent megtesznek a transzzsírhasználat visszaszorítása érdekében, valamint blogot indítottak az egyik legnépszerűbb magyar hírportál segítségével a lakossági tájékoztatás megerősítésére.

A bevezetendő rendelkezésnek már megfelelő gyártók az info@szivugyunk.eu e-mail címen tudnak csatlakozni a kezdeményezéshez.

A magyar hatóságok folyamatosan ellenőrzik az élelmiszerekben található TFA-tartalmat, de ezekre az adatokra a téma ismertségének hiánya miatt, jelenleg még kevesen figyelnek oda. A törvényhozás legkorábban év végén vagy jövőre fogja elfogadni a szabályozást. A tervezetben átállási, átmeneti időszak is szerepel a gyártók számára, ezért valójában legkorábban egy év múlva kerülhetnek le véglegesen ezek a termékek a boltok polcairól.

Az Európai Bizottságnak véleményezésre megküldött jogszabály-tervezet itt olvasható: 'http://ec.europa.eu/enterprise/tris/pisa/app/search/index.cfm?fuseaction=getdraft&inum=1927378

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.