Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Július 10. 08:18, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Kanadai vonatbaleset - A rendőrség szerint 'hozzányúltak' a szerelvényhez

Kanadai vonatbaleset - A rendőrség szerint 'hozzányúltak' a szerelvényhez

A kanadai rendőrség kedden bizonyítékot talált rá, hogy "hozzányúltak" a kanadai Lac-Meganticban felrobbant olajszállító szerelvényhez.

A Québec tartományban szombatra virradóra bekövetkezett balesetben legkevesebb 15-en életüket vesztették és 35 embernek nyoma veszett. A hatóságok korábban azt közölték, hogy nem gyanakodnak terrorcselekményre.
A közeli Nantes tűzoltói szombaton, a tragédiát megelőzően eloltottak egy kisebb tüzet a szerelvényen. Edward Buckhardt Montreal, Maine & Atlantic Railway szerdán azt állította, hogy az oltás részvevői kikapcsolhattak egy, a fékeket üzemeltető motort. A vonat ezután elindult Lac-Megantic irányában enyhén lejtő sínen.
Az öt mozdonyból és 72 tartálykocsiból álló vonatszerelvény Észak-Dakota amerikai államból szállított nyersolajat Kanada keleti részébe. Szombat éjszakára Lac-Mégantic településtől távol leállított, befékezett szerelvény eddig ismeretlen okból elszabadult, s a lejtős pályán felgyorsulva 11 kilométer száguldás után szombat hajnali 1 óra 30 körül berobogott a turisták által kedvelt tóparti kisvárosba, ahol kisiklott, és a vagonok közül legalább öt - sorban egymás után - felrobbant.
Hatalmas tűz keletkezett, a lángok oltása két napig tartott. A város középső része lángok martalékává vált, mintegy tízezer embert kellett kiköltöztetni otthonából. Mintegy harminc épület semmisült meg, köztük egy könyvtár és egy népszerű szórakozóhely, amely tömve volt mulatozókkal. Korábban a halottkémi hatóság egy szóvivője azt mondta, hogy a robbanások hatalmas ereje miatt a halálos áldozatok egy részét valószínűleg nem fogják megtalálni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:59, vasárnap | Külföld

Épületek tucatjai semmisültek meg a tornádókban az Egyesült Államok középső részén

Többen megsérültek és lakóépületek tucatjai semmisültek meg az Egyesült Államok középső részén tomboló tornádókban - derült ki a helyi idő szerint szombat reggeli összegzésekből.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).