Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Október 15. 07:30, szombat | Külföld
Forrás: mti

Kapcsolatban állt az Iszlám Állammal a Lipcsében elfogott szír terrorista

Kapcsolatban állt az Iszlám Állammal a Lipcsében elfogott szír terrorista

Kapcsolatban állt az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezettel a Lipcsében elfogott szír feltételezett terrorista, erre egy amerikai hírszerző szolgálat figyelmeztette német partnereit

- jelentette pénteken a Bild am Sonntag című német lap. A vasárnapi lap előzetesen ismertetett beszámolója szerint Dzsaber al-Bakr - aki lipcsei börtöncellájában szerdán öngyilkosságot követett el - az elfogása előtti napokban egy tervezett robbantásos merényletéről egyeztetett telefonon az IÁ egy Szíriában tartózkodó emberével. Amerikai hírszerzők több beszélgetést rögzítettek. Az egyik beszélgetésen Dzsaber al-Bakr elmondta, hogy már két kilogramm robbanószert előállított, és a lehetséges célpontokról szólva kifejtette, hogy "egy nagy berlini repülőtér jobb, mint a vonatok".

A német hatóságok az amerikai partnerektől kapott információk alapján döntöttek a 22 éves szíriai férfi őrizetbe vételéről. Október 8-án hajnalban akarták elfogni egy chemnitzi lakótelepen. Dzsaber al-Bakr elmenekült, végül 10-én kerítették kézre Lipcsében három szíriai menekült közreműködésével.

A német hatsóágok szerint öngyilkos merényletre készült. A chemnitzi lakásban robbanómellény összeállításán dolgozott, és már másfél kilogramm aceton-peroxidot (TATP) előállított, amikor menekülni kényszerült. Ezt a rendkívül veszélyes robbanószert használták az IÁ párizsi és brüsszeli merényleteit elkövető terroristák is.

A Der Spiegel című hírmagazin értesülése szerint a szíriai fiatalember nem a hazájában, hanem Németországban került kapcsolatba a radikális iszlamizmussal. A hetilap szombati számából előzetesen ismertetett részletek alapján testvére elmondta, hogy egy berlini imám agymosás alá vette Dzsaber al-Bakrt, és ennek hatására tavaly szeptemberben - a németországi menekültstátusz júniusi megszerzése után - Törökországon keresztül a szíriai Rakkába utazott és csatlakozott az IÁ-hoz.

Alaa al-Bakr a Der Spiegelnek azt is elmondta, hogy tíz évvel fiatalabb öccse megszakította a kapcsolatot a családdal, csak annyit közölt velük, hogy az IÁ szolgálatába szegődött. Kiemelte: nem hiszi el, hogy testvére robbantásos merényletet akart volna elkövetni.

Dzsaber al-Bakr 2015 februárjában érkezett Németországba menedékkérőként. A hatóságok akkor elvégezték biztonsági ellenőrzését, és nem találtak információkat róla az adatbázisokban. A német hatóságok a halála miatt most a chemnitzi lakás őrizetbe vett bérlőjére, egy 33 éves szíriai menekültre összpontosítanak, hogy feltárják az ügyet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.