Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Január 07. 14:00, hétfő | Helyi
Forrás: saját forrás

Kapuvár polgármestere a húsgyár helyzetéről

Kapuvár polgármestere a húsgyár helyzetéről

A húsgyár jelenéről és jövőjéről kérdeztük Hámori György polgármestert és Ivanics Ferenc országgyűlési képviselőt. A polgármester e-mailben válaszolt.

December végén jelentette be Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, hogy az érintett városok polgármestereivel és országgyűlési képviselőivel folytatott tárgyalások után megszületett a megoldás a pápai, a kaposvári és a gyulai húskombinátok megmentéséről. Sajtóhírek szerint Kaposvár 3,5 milliárdot, Gyula 1,8 milliárdot, Pápa 1,5 milliárd forintot kapott.
Ivanics Ferenc országgyűlési képviselő szeptember 12-én a kapuvári demonstrálóknak azt mondta, hogy a kormány megmenti a munkahelyüket, mert a Kapuvár Hús Zrt-t nemzetstratégiailag kiemelt vállalattá nyilvánította. Azóta azonban mindkét cégnél (Kapuvár Hús, Bacon) megindult a felszámolás, a dolgozókat elbocsátották. A húsgyár ügye pillanatnyilag Kapuvár legnagyobb problémája, érinti és foglalkoztatja a 400 elbocsátott dolgozón kívül a város és térsége közvéleményét is. A húsgyár jelenéről és jövőjéről kérdeztük Hámori György polgármestert és Ivanics Ferenc országgyűlési képviselőt. A polgármester e-mail-ben válaszolt

- Kezdeményeztek-e tárgyalásokat a kapuvári húsgyár jövőjével kapcsolatban bármely állami szereplővel, vagy vezetővel? Ha igen. mi lett ennek az eredménye? Ha nem, miért nem?

Egy ilyen volumenű kérdést egy város polgármestere sem kerülhet meg. Így vagyunk ezzel mi is Kapuváron. Igen, számos helyen, minisztériumi szinten és egyéb szervezeteknél is tárgyaltunk és folyamatosan tárgyalunk is a gyár mielőbbi újraindításával kapcsolatban. Mindent megteszünk azért, hogy a 400 munkahelyet megőrizzük (illetve újra betölthetővé tegyük) Kapuvár és a környező települések lakosai számára. A tárgyalások majdani eredményeiről természetesen tájékoztatjuk a közvéleményt.

- Tudtak-e Önök arról, hogy Pápa, Kaposvár és Gyula esetében tárgyalások zajlanak, kezdeményezték-e, hogy Kapuvárt is vonják bele ebbe a megoldásba?

Tudtunk róla, hogy Budai államtitkár Úr és a kormány folytat tárgyalásokat a nehéz helyzetbe került húsipari cégek ügyében, és természetesen ezekben a tárgyalásokban Kapuvár is szerepelt. Mindezek mellett – ahogy az gondolom Önök által is ismert – Kapuvár helyzete merőben más, mint az említett városoké, elég csak a lényegesen nagyobb volumenű adósság állományra, és a megkezdődött felszámolási eljárásokra gondolni. Utóbbiak érdemben befolyásolták a kormány döntéseit is. A kapuvári gyár érdeke most az, hogy a felszámolási eljárás mielőbb befejeződjön, s a gyár értékesíthetővé váljon. Bízunk abban, hogy sikerül olyan befektetőket találni, akik hosszú távon gondolkodnak a gyár jövőjével kapcsolatosan, amelyben akár önkormányzatunk is szerepet vállalna.

- Milyen konkrét eredményeket hozott a kapuvári gyárnak és a dolgozóinak az, hogy a volt munkahelyük nemzetstratégiailag kiemelt vállalat lett?

A nemzetstratégiailag kiemelt vállalat cím egyértelműen a felszámolási eljárás egyes elemeire vonatkozik a felszámolási törvényben foglaltak szerint. Ebben többek között olyan kitétel is szerepel, miszerint a felszámolást záros határidőn belül, néhány hónap alatt le kell bonyolítani. Ennek többek között annyi a jelentősége a dolgozókra nézve, hogy így hamarabb jutnak pénzükhöz a bérgarancia alapból.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 19:00, vasárnap | Helyi

Elkaszált élővilág, elkaszált jövő!

Színesítsük a kertünket háborítatlan védett természeti területekkel!

2024. Április 28. 16:00, vasárnap | Helyi

Hol lesz a héten áramszünet a Rábaközben?

Tervezett üzemszünetek.

2024. Április 28. 13:00, vasárnap | Helyi

A közlekedésbiztonsági vetélkedőn egy család egy új autót nyer

Közlekedik a család.

2024. Április 28. 09:00, vasárnap | Helyi

Vegyszeres gyomirtás a Csorna-Pápa vasútvonalon

Felhívás