Városlista
2024. május 26, vasárnap - Fülöp

Hírek

2020. December 11. 15:52, péntek | Helyi
Forrás: Inforábaköz

Kapuváron meghosszabbították a közterületi maszkviselésről szóló rendelet hatályát

Kapuváron meghosszabbították a közterületi maszkviselésről szóló rendelet hatályát

Hasonló csornai döntést egyelőre nem találtunk.

A kormány a héten újabb 30 nappal, 2021 január 11-ig meghosszabbította a koronavírus járvány miatti vészhelyzetet. Ezzel érvényben hagyta a korábbi szabályokat:

Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom lép életbe, mindenkinek haza kell érnie este 8 óráig. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges.

Minden gyülekezés tilos!

Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendégnek ott csak az étel elvitele céljából lehet tartózkodni. Házhozszállítás lehetséges. Az üzemi étkezdék nyitva tarthatnak. Egyéb vendéglátó üzletben (cukrászda, kávézó, borozó stb.) tilos a tartózkodás.

Az üzletek – a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével – este 7 óráig maradhatnak nyitva, és utána a kijárási tilalom lejártával, tehát leghamarabb reggel 5 órakor nyithatnak ki.

A fodrász, kozmetika, masszőr, személyi edző a szokott rendben működhet a kijárási tilalom szabályai mellett.

Mindennemű rendezvény megtartása tilos, ideértve a kulturális eseményeket, valamint a karácsonyi vásárokat.

A vallási közösségek szertartásai a vallási közösség döntése szerint tarthatóak meg.

A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. Az egyéni szabadtéri sportok, szabadidős sporttevékenység (pl: futás, gyaloglás, kerékpározás) gyakorlása engedélyezett. A vonatkozó jogszabályok szerint versenyszerűen sportolók e tevékenységükben nem korlátozhatóak. Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező.

A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, közművelődési intézményeket, mozikat.

A bölcsődék, az óvodák és az általános iskolák a 8. osztályig a megszokott rend szerint nyitva tartanak, a speciális intézményi védelmi intézkedéseket az igazgató határozza meg. Az iskolák a középfokú oktatásban 9. osztálytól digitális munkarendben működnek.

Magán és családi rendezvények (például születésnap) 10 főig megtarthatóak. Temetés legfeljebb 50 fővel tartható meg. Esküvők lakodalom nélkül tarthatóak meg, azonban az eseményen csak meghatározott személyek vehetnek részt, Csornán legfeljebb 15 főig.

Kórházak, iskolák, óvodák, bölcsődék dolgozóit és a szociális intézményben dolgozókat hetente tesztelik.

A rendelet által felsorolt intézkedések betartását a rendőrség mellett a honvédség is ellenőrizni fogja, egyes esetekben 100 ezertől 1 millió forintig terjedő bírságot is kiszabhatnak, de akár egy évre be is zárathatják a helyet. Ezt egyébként, ha többször ellenőriznek – akár ugyanaznap - és ugyancsak szabályt sért a vállalkozás, akkor többször is büntethetik. Kivétel ez alól, ha az üzemeltető felszólította távozásra a maszkszabályt be nem tartó személyt, ha pedig ez nem volt elég, akkor ő hívta a rendőröket. A kiszabott bírság ellen nem lehet fellebbezni, 15 napon belül ki kell fizetni.

A vészhelyzet meghosszabbításának bejelentésekor azt is egyértelművé tették, hogy az idén szilveszteri bulit tartani tilos, és pirotechnikai eszközök, rakéták előzetes árusítása és használata is tilos.

A karácsonyi ünnep napjaira vonatkozó szabályokat december 21-én hirdeti ki a kormány.

Közterületen is kötelező a maszkhasználat. A 10 000 főnél nagyobb települések "egyes közterületein" tette kötelezővé ezt a kormány azzal, hogy a területeket a polgármestereknek kell kijelölniük. A polgármesterek kaptak felhatalmazást a kutyasétáltatással, kutyafuttatók használatával kappcsolatos szabályok megalkotására.

Kapuvár polgármestere novemberben rendeletben határozta meg a helyi maszkviselési szabályokat. A rendelet lejártának határidejét most módosította 2021 január 11-re. Eszerint:

Kapuvár közigazgatási területén belül a hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje a következő esetekben:
- nevelési, oktatási intézmények, valamint templomok bejárataitól számított 50 méteres közterületi távolságon belül történő várakozás ideje alatt,
- az üzletek, a gyógyszertárak, a háziorvosi, házi gyermekorvosi rendelők, az egyetemes postai szolgáltató által vagy a postai közreműködők által üzemeltetett, az ügyfélforgalom számára nyitva álló épületek, valamint minden egyéb olyan épület bejárata előtt, amelyben ügyintézés céljából ügyfélfogadás zajlik, a várakozás ideje alatt,
- a piac nyitvatartási ideje alatt a Piac téren történő tartózkodás során, továbbá
- a játszótereken

Csorna honlapján sem rendeletet, sem határozatot nem találtunk a maszkviselésről, a polgármester csak a kutyafuttató használatáról hozott határozatot. Az önkormányzat honlapján lakossági tájékoztatásként jelent meg szabály, ami határidőt nem tartalmazott. Így feltehető, hogy a novemberben közzétett szabályok továbbra is érvényesek:

Csornán a Széchenyi téri piacon szerda és szombat napokon a maszkviselés mindenki (eladók, vevők és a piac területén sétálók) számára kötelező. Egyéb közterületen nem kell maszkot hordani.

Csornán a Toldi utcai kutyafuttató naponta 8.00-18.00 óra között tart nyitva.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 16:00, szombat | Helyi

Petőházán május 31-én nyit a strand

Helyieknek kedvezményes szezonbérlet.

2024. Május 25. 13:00, szombat | Helyi

Vágányzári menetrend a Csorna-Szombathely vasútvonalon

Vonatpótló buszok járnak.

2024. Május 25. 09:00, szombat | Helyi

Állami segítséggel próbálják átjátszani a kínaiaknak a csornai napelemgyárban alkalmazott svájci technológiát?

Csornán játszódott az elmúlt évtized egyik legsötétebb hazai története.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.