Városlista
2022. augusztus 15, hétfő - Mária

Hírek

2012. Augusztus 13. 05:00, hétfő | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Káros lehet az agyra a császármetszés?

Káros lehet az agyra a császármetszés?

A császármetszéssel való születés tartós hatással lehet az agyra - mutattak rá a kutatók egereken végzett vizsgálatuk során. Ennek oka pedig az UCP2 jelű fehérjében keresendő, amely a rövid- és hosszú távú memóriáért felelős - számol be a Fox News.

A vizsgálat során megállapították, hogy a hagyományos módon született egereknél az UCP2 jelű fehérje termelődése megfelelő volt, így a rövid- és hosszú távú memória kifejlődése is. Ezzel szemben a császármetszéssel született társaiknál az említett fehérje termelődése jelentősen csökkent.

Azoknál az egereknél, akik nem természetes úton születtek, ezáltal kevesebb idegsejt fejlődött ki az agyukban, és a labirintus-teszteken rosszabb eredményt értek el, mint társaik.

Az eredmények is alátámasztják, hogy mennyire fontosak ezek a fehérjék az agy és a viselkedés kifejlődése szempontjából. Ahhoz azonban még további vizsgálatokra van szükség, hogy a megállapítások emberre is érvényesek legyenek. A szakemberek hangsúlyozzák, hogy az egerek és az ember agyi fejlődése másképpen működhet.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 12. 07:00, péntek | Életmód

Péntektől figyelhető meg a legtöbb hullócsillag

Augusztus 12-13. között tömegesen érik el bolygónk felsőlégkörét a Perseidák hullócsillagai, azonban a telihold miatt csak a legfényesebb meteorokat láthatjuk majd.

2022. Augusztus 08. 14:04, hétfő | Életmód

Új agykérgi érési folyamatot fedeztek fel az ELKH kutatói

Az alvási orsók, vagyis az alvás során észlelhető rövid, gyors ritmusú agyműködési szakaszok vándorlásának nyomon követésével egy új agykérgi érési folyamatot fedeztek fel az ELTE kutatói,

2022. Augusztus 05. 09:09, péntek | Életmód

Egyre gyakrabban várható egyszerre hőség és szárazság

A klímaváltozás hatására egyre gyakrabban várható egyszerre hőség és szárazság, ha nem mérsékeljük a globális kibocsátásokat.

2022. Augusztus 05. 07:00, péntek | Életmód

Nyáron kevesebbet tévéznek az emberek, a legnépszerűbbek a sorozatok és a filmek

Nyáron kevesebbet, napi 1-3 órát tévéznek az emberek, a legnépszerűbb műsortípusok a sorozatok és filmek, ezeket követik a természetfilmek és a dokumentumfilmek a Direct One elemzése szerint.